Amenajarea locuinței are în vedere, în general, preferințele proprietarilor, care pun în balanță avantajele și dezavantajele achiziționării fiecărui produs în parte. Atunci când apar copiii, lucrurile se modifică, fiindcă aceștia au și ei nevoi pe care articolele de amenajare trebuie să le acopere. Care sunt materialele cele mai prietenoase, la nivel de interacțiune, cu toți copiii, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când amenajezi locuința? Iată câteva sugestii.
Deși, în aparență, pare un material rece, piatra naturală este, probabil, cel mai prietenos material cu toți copiii. Ba, chiar și cel mai rezistent. Piatra naturală, în formele ei destinate folosirii în locuințe, te poate scăpa de grija curățării îndelungi sau a deteriorării rapide.
Copiii sunt, adesea, neîndemânatici, dar dacă se întâmplă accidente în camere placate cu piatră naturală sau pe obiecte realizate din acest material, nu e nicio tragedie. Astfel, spălatul pe dinți, care cel mai adesea îți lasă urme peste tot în baie, va fi mai distractiv dacă așezi produsele la nivelul înălțimii copilului, pe un blat de baie din piatră naturală super premium. Și gătitul în familie va fi interesant și atractiv pentru copii, dar și tu te vei bucura, mai ales că nu vei avea de curățat blatul de bucătărie, care rămâne, până la final, tot curat și strălucitor.
În plus, poți învăța și copiii să aibă grijă de aceste produse, deoarece ele vor oferi o minunată experiență a reușitelor proprii și a învățării unor deprinderi de bază.
Produsele din piatră naturală sunt foarte prietenoase cu toți copiii, deoarece sunt rezistente și sigure și pot fi realizate cu muchii rotunjite, evitând pericolul lovirii.
Produsele din lemn oferă cea mai plăcută senzație de căldură, iar interacțiunea copiilor cu acestea este sigură. Lemnul poate fi folosit pentru polițe, blaturi sau mobilă, este relativ ușor de curățat și arată superb în diferite combinații de culori. Lemnul este suportul principal pentru patul copiilor, bibliotecă, dulapul cu gustări sau raftul cu jucării. Produsele din lemn necesită precauții speciale doar în cazul colțurilor nerotunjite, care pot deveni periculoase. Dacă, din considerente estetice, nu poți modifica aspectul acestor produse, nu uita că există protecții din silicon sau alte materiale care te pot ajuta. Astfel, colțurile mobilei sau cele ale patului pot fi acoperite cu aceste protecții, pentru a diminua riscul lovirii sau al accidentării.
Covoarele și mochetele sunt foarte importante în amenajare, nu doar pentru aspect ci și pentru că protejează împotriva frigului. Ele ar trebui să fie realizate din materiale naturale, pentru caracteristici deosebite, sau din materiale special concepute, care să nu influențeze, în mod negativ, interacțiunea. Covoarele și mochetele sunt, în general, moi și pufoase și creează un spațiu sigur în care copilul se poate juca liber.
Tot în categoria textilelor putem include canapelele (vorbim, evident, doar despre partea care acoperă cadrul fix), cele care reprezintă una dintre piesele centrale ale amenajării locuinței. Alegerea unei canapele acoperite cu material textil va crea un spațiu confortabil și deosebit de estetic, iar interacțiunea cu puștii va fi perfectă, fără pericole.
Deși folosit la scară largă, chiar și în amenajări interioare, plasticul ocupă ultimul loc la nivel de interacțiune cu copiii. Acest lucru este cauzat de faptul că plasticul nu este un material rezistent, ci se poate rupe cu ușurință, lăsând muchii ascuțite care-ți pot răni copilul. Totuși, mesele și scaunele din plastic pot fi folosite, însă, cu precauție și respectând specificațiile tehnice, tocmai pentru a nu solicita materialul. Firește, există și tipuri de plastic ce prezintă caracteristici superioare de rezistență, însă, de preferat pentru copii, ar fi să le prezentăm lucrurile naturale, care nu le dăunează nici lor și nici mediului înconjurător.