Numarul de copii si adolescenti obezi cu varste cuprinse intre 5 si 19 ani a crescut de 10 ori in ultimii 40 de ani, conform unui studiu recent publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Daca trendul se mentine, copiii obezi ii vor depasi ca numar pe cei subnutriti moderat sau sever pana in 2022, potrivit unui studiu desfasurat de OMS.
Studiul a fost publicat cu ocazia Zilei Obezitatii (11 octombrie), si analizeaza 130 milioane de copii cu varste intre 5-19 ani.
Cercetatorii au analizat indicele de masa corporala si au observat modul in care problema obezitatii s-a modificat din 1975 pana in 2016.
Rata obezitatii din 1975 pana in prezent a crescut astfel: de la mai putin de 1% in 1975, la 6% in cazul fetelor si 8% in cazul baietilor in 2016.
Coordonatorul proiectului, Prof. Majid Ezzati, explica:
„In ultimii 40 de ani, obezitatea a luat amploare la nivel global si continua sa creasca in tarile cu venituri mici si medii.
In tarile cu venituri mai mari, fenomenul a stagnat, insa inca ramane la valori inacceptabil de mari.
Aceasta tendinta reflecta campaniile de marketing din domeniul alimentar si politicile ce tin de siguranta alimentatiei.
Mancarea sanatoasa si hranitoare este prea scumpa pentru familiile si comunitatile sarace.”
Extinderea fenomenului prezice o imagine trista: o generatie de adulti obezi, cu risc crescut de boli cronice, precum diabetul.
Pentru ca rata obezitatii sa scada sau sa stangeze macar, OMS incurajeaza tarile sa implementeze strategii care sa reduca consumul de alimente ieftine, procesate, pline de calorii si goale din punct de vedere nutritiv.
Totodata, OMS recomanda si reducerea timpului in care cei mici stau la calculatoare sau in fata altor dispozitive si inlocuirea acestor activitati cu unele care sa ii solicite fizic.
Sursa imagine: 123rf