Oreionul (sau parotidită epidemică) este în general o boală uşoară în timpul căreia copiii pot să nu aibă deloc simptome sau pot prezenta febră circa trei zile şi o inflamaţie caracteristică a glandelor parotide poziţionate în faţa urechilor. Uneori se produc complicaţii; după oreion pot apărea probleme de auz, de obicei la o singură ureche şi temporare.
În cazuri rare, virusul oreionului provoacă meningită (inflamare a membranelor care învelesc creierul şi măduva spinării) şi o infecţie a creierului însuşi (encefalită). Se poate produce şi inflamarea testiculelor, mai ales la adolescenţi şi la bărbaţi adulţi. Inflamaţia afectează de obicei un singur testicul şi provoacă rareori probleme de fertilitate. De asemenea, se pot inflama şi articulaţiile (artrită).
Incidenţa acestei boli virale a scăzut după introducerea vaccinului ROR. Totuşi, după scăderea ratei de imunizare cu acest vaccin triplu, numărul de copii neimuniuaţi care au făcut oreion a crescut.
Umflarea glandelor de sub urechi poate ăncepe pe o parte, însă în majoritatea cazutilor în câteva ziler se umflă şi cealaltă parte. Glandele umflate pot fi dureroase şi pot produce disconfort la înghiţit şi dureri de urechi. Inflamaţia durează 5-10 zile. Copilul este contagios timp de o săptămână după ce se tumefiază glandele parotide.
În cazul în care copilul are dureri la înghiţit, dă-i multe lichide şi alimente moi. Un analgezic pentru copii îi poate alina durerea şi poate reduce febra. Ar trebui să-ţi informezi medicul că bebeluşul are oreion. Contactează-l de urgenţă dacă starea copilului se deteriorează serios, dacă îl doare capul şi are gâtul înţepenit sau are testiculele umflate, dureri abdominale ori dureri de urechi persistente.
Foto: shutterstock.com