Este una dintre primele întrebări ale părinţilor, rudelor şi prietenilor: cu cine seamănă bebe? Are ochii albaştri, ca mama, sau căprui, ca tata? Şi părul? Cum e? Blond, castaniu, drept, cârlionțat?
La naştere, însă, nimic nu este definitiv: va trebui să aşteptăm câteva luni pentru de descoperi pe cine a moştenit bebe.
Culoarea ochilor se schimbă
În marea majoritate a cazurilor, la naştere, culoarea ochilor bebeluşului este albastru închis intens. Specialiştii ne explică însă că nuanţa ochilor nou-născutului depinde de cantitatea de melanină din stratul superficial al irisului. Iar depunerea acestui pigment în nivelul irisului continuă, de fapt, până la a treia aniversare a copilului, ceea ce explică de ce culoarea ochilor copilului se poate închide odată cu trecerea timpului.
Dacă în primele luni ochii bebeluşului sunt închişi la culoare, maro sau negri, deşi pot surveni schimbări în ceea ce priveşte nuanţa, după toate probabilităţile, copilul nu va avea ochi albaştri.
Dacă, în schimb, la naştere ochii sunt albaştri, verzi sau gri, va trebui să aşteptăm aproximativ 6 luni pentru a fi siguri că rămân deschişi la culoare.
Culoarea ochilor este determinată de genetică, aşa că dacă ambii părinţi au ochii albaştri, există mai multe şanse ca şi cel mic să îi aibă albaştri. Dacă, în schimb, unul dintre părinţi are ochii deschişi la culoare, iar celălalt – căprui sau negri, e probabil ca în cazul copilului să domine culoarea închisă.
Culoarea părului se închide odată cu trecerea timpului
Şi culoarea părului se modifică în primul an de viaţă. De obicei, la naştere, capul bebeluşului este acoperit de un păr fin şi subţire (mai mult un puf), care tinde să cadă în primele câteva săptămâni. De-abia din acel moment creşte primul păr „adevărat al bebeluşului: dacă acesta este castaniu sau negru, copilul va avea părul închis la culoare; dacă, în schimb, părul este blond, e posibil să rămână blond sau să se mai închidă câteva tonuri odată cu creşterea copilului.
Foto: shutterstock.com