Pentru multe mame, mai ales pentru cele care sunt la primul copil, alaptarea bebelusului nu vine atat de natural pe cat s-ar astepta ele, iar cand descopera acest lucru, multe dintre ele renunta la a mai alapta bebelusul si il hranesc cu formula de lapte. Aceasta e si intamplarea prin care a trecut mamica din poveste, de 3 ori chiar, inainte sa ajunga sa isi dea seama cum trebuie sa procedeze pentru a-si putea alapta bebeluul.
Iata cum incepe povestea mamei si prin ce a fost nevoita sa treaca pentru ca, abia la al 4-lea copil sa poata sa simta beneficiile alaptarii:
„Am avut o asa buna experienta cu hranirea cu formula de lapte la primii 3, incat eram sigura ca la fel o sa il hranesc si pe cel de-al patrulea.
Am incercat sa alaptez si n-a mers bine deloc. Experienta m-a marcat pentru 10 ani.
Nu aveam lapte, lucru care era frustrant atat pentru mine, cat si pentru bebe, si m-a dus la disperare.
Nu faceam altceva decat sa plang, iar in jurul meu auzeam intr-una „nu te lasa, tine-te de alaptat”.
Eram convinsa ca e singurul mod in care puteam sa-mi hranesc copilul, iar vocile care ma presau sa alaptez ma asigurau de asta.
Bebelusul se chinuia sa se ataseze corect la san de fiecare data, incat au inceput sa-mi sangereze sfarcurile. Unul din ele aproape ca l-am pierdut folosind pompa de muls.
Dupa toate astea, formula de lapte parea ceva trimis de la Dumnezeu si nu m-am mai uitat inapoi. Asta pana 10 ani mai tarziu, in apropierea nasterii baiatului meu, cand am luat din nou in considerare alaptarea.
Eram insa atat de in dubiu, incat dupa ce l-am nascut am cerut formula de lapte. In prima zi, fiul meu parea tare apatic si nu voia sa manance. Eram sigura ca o sa pape biberon in 24 de ore maxim.
Personalul spitalului m-a incurajat insa sa-i dau sa manance cat mai repede, ca e extrem de important pentru sanatatea lui.
Il tot incercam cu biberonul, insa era complet dezinteresat, iar orele treceau.
Se lasase noaptea, iar el nu luase mai mult de cateva picaturi de lapte. Undeva pe la 4 dimineata, mi-am desfacut stangace halatul de spital si am zis sa incerc sa alaptez, poate e mai interesat. Daca era sa mearga, bine. Daca nu, stiam ca va accepta formula de lapte la un moment dat.
Fiul meu s-a atasat corect la san din prrima si a inceput sa suga. In ziua aia, la 10 ani de cand am nascut prima oara, am reusit sa alaptez.
Au trecut opt saptamani si inca il alaptez. Am dezvoltat o legatura fantastica, pe care nu o credeam posibila.
Cred cu tarie ca succesul alaptarii s-a bazat pe detasare si pe eliminarea presiunii puse de cei din jurul meu.
Din primul moment mi-am promis ca ii voi da si formula de lapte daca alaptarea devine dureroasa sau daca nu e suficienta. Inca nu am exclus sa trec complet la hranire cu formula de lapte.
Bineinteles, faptul ca bebe a primit sanul intr-un mod atat de natural, un lucru despre care am auzit alte mamici vorbind e si parte din motivul pentru care a functionat.
Presupun ca m-a simtit relaxata, lucru care a ajutat enorm. Primul nascut, cel mai probabil mi-a simtit teama, mi-a simtit angoasa legata de hranire. Era logic ca avea sa fie un esec.
Acum, ca traiesc experienta alaptatului cu fiul meu, imi doresc sa ma pot intoarce in timp si sa am aceeasi abordare si cu ceilalti copii.
Stiu acum ca sa suplimentezi cu formula de lapte nu inseamna ca vine sfarsitul lumii. E o alternativa sau un supliment, daca alaptarea dintr-un motiv sau altul nu functioneaza.
Mamele trebuie sa stie ca alaptarea e extraordinara, dar sa iti faci procese de constiinta pentru ca nu reusesti e un lucru ingrozitor pe care ti-l poti face tie si bebelusului tau.
Relaxeaza-te si nu te mai ingrijora legat de alaptarea, ca nu e o chestiune de tipul <
Sursa: babycenter.com
Imagine: Shutterstock