Copiii mici nu pot descrie bine ce simt, chiar atunci când au învățat câteva cuvinte. Nu pot spune că au senzația de usturime când urinează și nici că le vine să facă pipi, dar nu pot. Tu poți să îți dai seama însă dacă cel mic are o infecție urinară. Uite cum:
Dacă urina este mirositoare sau închisă la culoare și dacă cel mic are febră acestea sunt indicii ale unei infecții urinare. Fetițele sunt mai predispuse la a face infecții urinare, din cauza anatomiei lor (citește mai multe despre refluxul vezicouretral la copii). Respectarea regulilor de igienă la schimbarea scutecului este foarte importantă pentru a preveni infecțiile urinare.
Ce poți face pentru a preveni infecțiile urinare:
- Să îi dai copilului să bea cât mai multe lichide. Sucul natural din afine (fără zahăr adăugat) este foarte bun pentru prevenirea infecțiilor urinare, dat fiind că el conține o substanță cu proprietăți antibacteriene
- Să înveți copilul (atunci când este suficient de mare, încât să te înțeleagă) să nu se abțină atunci când trebuie să meargă la baie și, mai ales, să golească toată vezica.
- Să eviți folosirea săpunurile prea parfumate și a spumantelor de baie, pentru că aceastea conțin substanțe care irită uretra.
- Să schimbi des scutecul celui mic, dacă încă nu merge la oliță, pentru a evita ca bacteriile să se înmulțească în mediul umed și cald, în care ele se dezvoltă foarte repede.