Se stie ca nimeni, indiferent de varsta, nu se poate lipsi de vitamine si minerale.
Ele sunt indispensabile atat cresterii, cat si intretinerii organismului. Si, de unde altundeva si le poate lua decat din alimentatie? Eventual, mai poti apela si la suplimentele nutritive.
Asta poti sa faci si tu: sa combini in mod inteligent alimentele din farfurie si sa-ti completezi necesarul zilnic cu produsele din farmacii.
Dar trebuie sa tii cont de varsta, de starea organismului tau la momentul respectiv (niste analize de sange n-ar strica!) si de sfatul medicului curant.
Tine cont de recomandarile din paginile urmatoare pentru a stii, in diverse etape ale vietii tale, ce fel de vitamine si oligoelemente trebuie sa iei.
De asemenea, e bine sa tii cont de faptul ca anumite elemente nutritive care lipsesc din organism pot duce la probleme grave de sanatate. Asa ca, in loc sa le tratezi, trebuie sa recunosti ca e mai simplu sa le previi.
In timpul sarcinii
Testul de sarcina te-a luat prin surprindere? Ai ramas insarcinata, desi nu te asteptai, prin urmare nu ti-ai facut temele pentru aceasta lectie.
Care teme, care lectii? Pai, acelea in care medicii spun ca vitaminele si mineralele trebuie luate inca inainte de conceptia bebelusului, pentru a preveni aparitia unor malformatii congenitale la nou-nascut. Asa ca spune-i medicului sa-ti recomande multiminerale si vitamine.
Doar nu vrei ca micutul sa se nasca, de pilda, cu vreun defect neural, din cauza deficitului de acid folic. Si nu ai cum sa iei acest acid numai din alimentatie. El se afla in cantitati foarte mici in legume si peste 50% din cantitate se distruge prin fierberea lor.
Cum recomandarea ginecologilor este de 400 micrograme de acid folic pe zi, acesta trebuie suplimentat cu produsele din farmacii (la sfatului medicului).
Alte suplimente
Deficienta de fier este o alta problema. Mai precis, anemiile manifestate prin stari de oboseala, lesin, palpitatii si paloare. Daca ai trecut deja prin asta, testeaza-ti hemoglobina si vezi unde te situezi. Anemia nu se trateaza cu indiferenta, ci cu fier.
Pedaleaza pe o dieta bogata in acest oligoelement, adica mananca in special carne, oua, fructe uscate, seminte integrale, linte, zarzavaturi cu frunze verzi. In privinta asimilarii de catre organism a fierului, pe primul loc e carnea de vitel – in proportie de 22%, iar pe cel de-al doilea pestele – 11%.
Gravidele au nevoie si de cupru, deoarece acesta contribuie la formarea sangelui. Cele mai bogate surse de cupru sunt fulgii de cereale: grau, orez si ovaz. Dar ei au un neajuns, contin fitatii, iar acestia reduc absorbtia fierului. Cantitatea de fitati se poate scadea, daca aceste produse sunt inmuiate in apa sau se prajesc inainte de-a fi consumate.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2