O copilarie fara microbi ar putea declansa leucemia

O copilarie lipsita de microbi, asociata apoi cu infectii, mai tarziu in viata, poate declansa leucemie.

Materialul ce atesta aceste descoperiri a fost publicat in Nature Reviews Cancer. In studiu, specialistii arata cum leucemia limfoblastica, cea mai comuna forma care apare in copilarie, ar fi cauzat de un proces in 2 etape.

Prima etapa e o mutatie genetica ce apare inainte de nastere si care predispune copilul la dezvoltarea acestei forme de leucemie.
A doua etapa este expunerea la o serie de infectii in copilarie, dupa ce anterior copilul a fost protejat de microbi.

Copiii cu predispozitie genetica, ce sunt feriti de microbi la inceputul vietii

Mai exact, copiii ce au crescut in case mai curate in primul an de viata si au interactionat mai putin cu alti copiii, au un risc mai mare de a dezvolta leucemie limfoblastica.

Autorul lucrarii, profesorul Mel Greaves, de la Institute of Cancer Reseach, sugereaza ca aceasta forma de leucemie ar putea fi prevenita.

Greaves a analizat mai bine de 30 de ani de cercetare, inclusiv pe cea proprie, facuta in domeniul geneticii, biologiei celulare, imunologiei, epidemiologiei si studii pe animale pana la ajunge la aceasta concluzie.

„Cercetarea arata destul de clar cum acest cancer are o cauza biologica exacta si e declansata de diferite infectii, la copiii predispusi sa dezvolte leucemie, al caror sistem imunitar nu a fost pregatit inca de la inceputul copilariei”, a explicat autorul.

Leucemia limfoblastica acuta e o forma de cancer ce apare cel mai frecvent la copiii cu varste intre 0 si 4 ani, dar nu e exlus sa apara si la copii mai mari sau la adulti.

Se dezvolta rapid in sange, in zile sau saptamani, apoi se raspandeste catre alte parti ale corpului, inclusiv catre nodulii limfatici si la sistemul nervos. Momentan, principala forma de tratament este chimioterapia.

Sursa: CNN


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton