Riley, s-a nascut perfect sanatos intr-o zi de februarie si a fost primit cu mare bucurie de parintii lui si de surioara mai mare.
La doar 3 saptamani de cand a venit pe lume, Riley a inceput sa abia simtome usoare de raceala, insotite de tuse.
Parintii au fost cu el la medic si au fost asigurati ca totul este in regula, insa instinctul parental a fost mult mai puternic. Dupa o noapte in care Riley a dormit foarte mult si abia s-a trezit sa manance, parintii lui au stiut ca ceva nu este in regula deloc asa ca au plecat cu el la spital.
Riley a fost internat si initial s-a crezut ca acesta are bronsita, insa destul de repede, medicii l-au suspectat de pertussis (tuse convulsiva) si au inceput tratamentul corespunzator.
In cea de-a patra zi de internare, Riley a fost dus la terapie intensiva cu diagnosticul de pneumonie iar testele efectuate ulterior au demonstrat ca aceasta suferea si de tuse convusiva.
Starea lui s-a inrautatit progresiv si in ciuda eforturilor facute de medici, Riley a incetat din viata, la doar 32 de zile de cand a venit pe lume.
Parintii lui trag un semnal de alarma privind vaccinarea. La noi in tara, vaccinul antiperpetussis face parte din schema obligatorie de vaccinare.
Prima serie de vaccin DTaP consta in patru doze, primele trei doze administrandu-se la intervale de 4-8 saptamani (minim 4 saptamani), incepand cu varsta de 6 saptamani si pana la varsta de 2 luni. Cea de-a patra doza este administrata la 6-12 luni dupa cea de-a treia pentru a mentine o imunitate adecvata in anii prescolari. DTaP trebuie administrat simultan cu toate celelalte vaccinuri indicate.
Cea de-a patra doza din toate marcile de vaccin DTaP este autorizata, iar ACIP recomanda sa fie administrata la varsta de 15-18 luni.
Orice femeie care ar putea ramane insarcinata este incurajata sa primeasca o singura doza de Tdap, daca nu i s–a administrat deja o doza. Femeile care nu au fost vaccinate cu Tdap (inclusiv femeile care alapteaza) trebuie sa primeasca o doza in perioada imediata postpartum, inainte de externarea din spital sau din maternitate, daca au trecut cel putin 2 ani de la ultimul Td. Se pot utiliza intervale mai mici de la ultimul Td, daca este necesar.
Povestea lui Riley se incheie cu o imagine tulburatoare, in care surioara lui deseneaza pe sicriul lui. Imaginea postata de parintii sai este insotita de urmatorul mesaj:
„A desenat pentru el in momentul in care s-a nascut.
A desenat pentru el cand statea langa patul sau de spital, asteptand vesti bune care nu au mai venit.
A desenate pentru el pe „patutul lui pentru totdeauna” dupa ce el a murit din cauza tusei convulsive.
Inca deseneaza pentru el”
Surse: Facebook.com; immunisationfoundation.org.au; csid.ro
Foto: Facebook.com; 123rf.com