Nu vreau la toaleta!

E prea mare sa poarte scutec, insa continua sa isi murdareasca chiloteii pentru ca face pe el. Nu vrea sa faca la olita sau toaleta. Copilul meu are o problema? Este bolnav sau doar incapatanat?

O problema ca encoprezisul este extrem de frustranta atat pentru copil, cat si pentru parinti. Nu face decat pe el, refuza toaleta ori olita si pare ca se abtine anume atunci cand este pus sa faca.

Este judecat de parinti si i se spune ca este obraznic, incapatanat sau rau. Adevarul este ca sunt copii trecuti de varsta olitei (peste 4 ani) care, in mod frecvent, fac treaba mare pe ei, insa cei mai multi o fac pentru ca nu pot controla accidentul respectiv.

In cele mai multe dintre cazuri nu exista un motiv medical, ci e vorba de constipatie functionala. Scaunul este uscat, tare si extrem de greu de eliminat – copilul evita sa faca pentru a evita durerea.

De multe ori, parintii apeleaza la leacuri babesti, aplica sfaturi de la prieteni si rude sau, in mod gresit, interpreteaza encoprezisul ca pe o problema de comportament a copilului – de exemplu, o lipsa de auto-control.

Sunt si parinti care aplica pedepse copilului pentru accidentele de peste zi, ceea ce duce la si mai multa frustrare pentru cel mic si la sentimente de furie, insingurare, depresie si umilinta. Aproape 20% dintre copiii cu encoprezis au stima de sine scazuta, care necesita interventie psihologica.

Se pare ca encoprezisul este mai frecvent la baieti. El nu este o boala in sine, ci un simptom care poate avea diferite cauze. Ca sa intelegi acest simptom, trebuie sa intelegi ce inseamna constipatie. Unul sau doua scaune pe zi, pana la trei sau patru pe saptamana se incadreaza in limite normale.

1-2% dintre copiii sub 10 ani (si mai mari de 4 ani) au probleme cu encoprezisul. 90% dintre acestia au constipatie functionala.

Eliminarea unui scaun normal, fara efort, chiar daca se face la 3 zile nu este constipatie, dar un copil care elimina un scaun tare la doua zile, sau face zilnic „bilute”, este constipat.

Cauzele? Sunt legate de dieta (fara fibre), ingerarea unei cantitati insuficiente de apa, boala, teama de toaleta din perioada in care facea „antrenament” pentru folosirea acesteia, acces limitat la toaleta, evenimente de viata stresante.

Este suficient ca eliminarea sa fie extrem de dureroasa de cateva ori pentru a incepe cercul vicios. Deoarece, cu cat fecalele sunt retinute mai mult in colon, cu atat apa din ele se extrage si devin mai tari si mai greu de eliminat, iar copilul retine caca cat poate de mult incrucisandu-si picioarele, miscandu-se cat mai mult, mergand pe varfuri, crispandu-se.

Mai intai, parintii cred ca cel mic s-a luat cu joaca, apoi ca minte intentionat ca nu a facut sau ca nu face (deoarece copilul neaga ca a dat drumul pe el). Pe de alta parte, copilul se obisnuieste asa de mult cu mirosul, incat nu il mai sesizeaza.

Tratamentul

Exista si cauze medicale ale acestei probleme – maladia Hirschsprung, spina bifida – care produc encoprezis fara constipatie, dar sunt situatii rare. Trebuie, insa, mers la doctor daca copilul scapa scaune moi (diareice), are dureri cand face caca, nu face deloc la wc, are dureri abdominale, nu are pofta de mancare, apar sangerari anale, se asociaza si enurezis.

Tratamentul se realizeaza in mai multe etape: golirea colonului de materiile fecale fie medicamentos (numai la recomandarea medicului), fie mecanic (numai sub supraveghere medicala), apoi monitorizarea (frecventei, consistentei) si, eventual, tratamentul pentru obtinerea unui scaun regulat

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 4 - 5 ani
Buton