Săptămâna trecută era fan băiță, se bălăcea în cădița lui și inunda toată încăperea, clipocind cu mânuțele și piciorușele în apă. Iar acum, numai când aude robinetul pornit la baie, se pune pe urlat. Nu mai vrea la băiță – deduci tu că spune printre hohotele de plâns. Ce s-a întâmplat?
Copiii mici pot să dezvolte uneori o frică subită' de baie. Nouă ni se pare că această frică nu este întemeiată, dar de cele mai multe ori refuzul de a merge la băiță se petrece după o schimbare în rutina lui zilnică. Nu mai vrea la băiță după ce a fost transferat din baia lui mică în cada cea mare a familei sau pentru că atunci când tu nu ai fost atentă, a alunecat și i-a intrat apă în ochi și s-a speriat foarte tare.
Spaima bruscă de apa mai poate fi însă și expresia unei indispoziții interioare care să nu aiba vreo legatură particulară cu apa.
Uneori, bebe nu mai vrea la băiță ca urmare a unui eveniment aparent fără legătură cu momentul băii. fie s-a născut un frățior, fie părinții se tot ceartă, fie familia s-a mutat într-o locuință nouă, fie, pur și simplu, copilul învață în acele zile o altă activitate mult mai importantă pentru el decât mersul la băiță.
Cum să vrea din nou la băiță
Dar băița poate deveni amuzantă din nou, dacă știm cum să abordăm copilul. O variantă ar fi să folosim din nou cădița – pentru început, ca un loc de joacă pentru jucăriile de apă. Nu tu faci băiță, îi vei spune copilului, doar jucăriile vor face. Putem pune în cădiță, la spălat, toate jucăriile lui preferate, iar cel mic se va uita cum ele devin curate sau te va ajuta să le speli, bălăcindu-și și el mânuțele prin vechea lui cădiță. Nu încerca să îl dezbraci, căci va prostesta, lasă-l așa, îmbrăcat, lângă cădiță. Dacă se udă și devin inconfortabile, scoate-i hainele numai cu acordul lui – 'Te deranjează că ți s-au udat hăinuțele? Vrei să le scoatem?' Dacă spune că nu, nu insista.
foto Shutterstock