Nu „indopa” copilul!

Fug sa il iau de la gradinita mai devreme, pentru ca trebuie sa ajungem la balet. Sper sa nu intarzie microbuzul care ii aduce de la tenis, ca iar nu mai ajungem diseara la cursul de pictura, de la Palatul Copiilor.

Nu radeti, pentru ca este adevarat! Asa se plangea bunica unui copil de cinci ani anul trecut, in fata unei gradinite.

Un prieten al fiului meu are urmatorul program in fiecare saptamana: doua zile la inot, una la tenis, una la engleza, una la pian si una la un anumit cerc de ceva tehnic.

Daca il vedeti, copilul se comporta de parca este scapat din puscarie, alearga ca un bondar dintr-o parte in alta, are privirea de caprioara haituita, vorbeste repede, se balbaie, uneori, cand are multe de spus, are un repertoriu remarcabil de vorbe „necorespunzatoare.

Cu parintii sta doar doua ore pe zi – seara, de cand ajunge acasa pana se culca -, si o ora dimineata, de cand se trezeste si pana pleaca la gradinita.

Unii ar putea invidia asa un copil „educat, dar sunt acestia niste copii normali? De ce facem aceste eforturi pentru copilul nostru si de ce supunem copilul la asemenea eforturi?

Mai important decat a invata un copil tot felul de lucruri este de a-l invata sa fie curios, sa afle tot felul de lucruri.

Investitia in copii
Tot ceea ce este investit in copil nu este in zadar (cu exceptia jucariilor si hainelor scumpe). Este adevarat ca un copil care stie multe limbi straine este un copil care are un avantaj asupra altora, mai tarziu.

Orice sport pe care il practica nu poate fi decat spre binele copilului. Dar ma intreb, oare degeaba programa Ministerului Educatiei prevede doar doua-trei activitati optionale la copiii mari de gradinita? Oare dupa-amiezele copilului nu ar trebui sa fie dedicate jocului si odihnei, si, mai ales, familiei?

Sunt activitati sportive care nu se pot face in unitatile de invatamant, si este laudabila initiativa familiilor care impun copiilor practicarea cu consecventa a unui sport, fara intentia de performanta, ci numai pentru a crea o obisnuinta a practicarii miscarii, exercitiului fizic.

Este bine sa aprofundeze o limba straina, daca ii place acest lucru. Este bine sa stie sa cante la un instrument muzical, daca acesta exista si in casa (dar nu si daca invatarea lui este insotita de lacrimi).

Unde este copilaria?
Dans, balet, engleza, germana, tenis, inot, pian, vioara… Copilul cand se mai joaca? Mai are timp sau energie pentru a fi doar copil, asa cum povesteste Creanga? Mai are el amintiri din copilarie, pe care sa le povesteasca cu drag cand va fi mare?

Va avea curajul sa spuna ce nu-si doreste sau va deveni un copil trist, instrainat, care va incerca sa exprime prin alte manifestari suprasolicitarea pe care o indura de dragul parintilor, care ii mai si amintesc zilnic ce eforturi financiare mari fac, paradoxal, doar pentru a-si tortura copilul?

De ce fac parintii totusi aceste eforturi? Unii ar spune ca acesti parinti isi proiecteaza propriile frustrari asupra copilului, creand acestuia altele noi; altii ar fi de parere ca nu stiu ce sa faca cu propriul copil si ii ocupa timpulcu diferite activitati.

au poate nu sunt tocmai atasati de acel copil si il trimit de acasa sub pretextul ca este spre binele lui, sau poate chiar asa cred ei, ca fac un bine copilului lor. Tu de ce o faci?

Suprasolicitati
Ce poate pati un copil suprasolicitat? Doar este spre binele lui, nu? Cu cat stie mai multe, are timpul mai ocupat, cu atat mai bine.

Dar copilul cu acest potential poate dintr-o data sa devina apatic, instrainat, sa ii scada pofta de mancare, pana la anorexie, sau sa devina bulimic, sa aiba un comportament necontrolat, agresiv, sa se autoagreseze, poate capata diverse ticuri, dureri de cap, anxietate, atacuri de panica.

La adolescenta, va evada in gasti (caci acei parteneri il inteleg, ii inteleg nevoile, il apreciaza pentru ceea ce este) sau, poate, in alcool sau droguri.

5 reguli de urmat:

Limbi straine Arte plastice Muzica Dans/Sport Repere cantitative
O limba straina: engleza, germana, italiana sau franceza – de la doi-trei ani, daca vorbeste deja limba materna. Pictura, modelaj – sunt recomandate dupa varsta de doi ani. Si nu trebuie sa aveti mari pretentii de la micuti. Un instrument muzical incepand cu varsta de la care poate cuprinde/prinde cu manutele instrumentul. Pianul poate fi inceput de la trei-patru ani. Inot si schi de la doi ani si jumatate-trei, tenis – sase ani, karate – sase ani, dansuri, balet – cinci ani. Nu inscrieti copilul la mai mult de un curs pe saptamana daca are sub cinci ani, si la maximum doua – peste aceasta varsta.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie
Buton