Nu abuza de antibiotice!

Părinții cred că antibioticele vindecă orice – de la răceala la pneumonie sau dureri de burtică. În timp ce sunt foarte eficiente în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, antibioticele nu au efecte în lupta cu virusurile. Uite ce să mai știi despre antibiotice.

În mod normal, antibioticele se administrează numai după ce, în urma rezultatelor de laborator, s-a determinat tipul de bacterie care a cauzat infecția  și s-a realizat antibiograma, care determină la ce antibiotic este sensibilă sau rezistentă bacteria.

Foarte mulți dintre noi luăm însă antibiotice după ureche, fără prescripție medicală, sau apelăm la un antibiotic care ne-a fost prescris mai demult de către un medic (pentru un alt tip de infecție), pentru că știm că atunci a avut efect.

Abuzul de antibiotice a avut drept efect, paradoxal, creșterea numărului de infecții bacteriene, iar bacteriile au devenit din ce în ce mai rezistente la medicație.

Centrul European pentru prevenirea și controlarea bolilor a publicat în noiembrie 2012 statistici conform cărora mai mult de 25.000 de persoane mor anual în țările Uniunii Europene din cauza unor infecții bacteriene rezistente la antibiotice!

E.coli și Klebsiella pneumoniae sunt printre bacteriile cele mai rezistente astăzi la antibiotice, tocmai din cauza administrării abuzive de-a lungul timpulului, iar riscurile sunt mai mari în cazul copiilor, al căror sistem imunitar este oricum, imatur.

Efecte secundare ale antibioticelor

  • Infecții fungice la nivelul gurii, tractului digestiv și vagin – sunt o consecință a tratamentului antibiotic, care omoară inclusiv flora intestinală benefică, lăsând astfel loc pentru înmulțirea bacteriilor și ciupercilor.
  • Antibioticele din clasa sulfamidelor sunt vinovate pentru formarea de pietre la rinichi, cefalosporinele afectează activitatea de coagulare a sângelului, tetraciclinele provoacă sensibilitatea pielii, mărind astfel riscul de cancer în urma expunerii la soare, iar eritromicina poate declanșa surzenie!
  • Numeroase cazuri de alergie la antibiotice din clasa penicilinelor au fost înregistrate, în special în rândul copiilor – acestea includ iritații, umflarea limbii și a feței, dificultăți de respirație și, în cazuri extreme, chiar șoc anafilactic, care netratat imediat, duce la deces!

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton