Cea mai frecventă formă de abuz şi de violenţă asupra copiilor este şi cea mai puţin dezbătută şi conştientizată: neglijarea nevoilor fizice şi psiho-emoţionale ale copilului de către adultul responsabil de creşterea sa.
Neglijarea este o formă non-fizică a violenţei şi reprezintă incapacitatea sau refuzul adultului de a asigura dezvoltarea copilului în toate aspectele vieţii sale.
Ea poate fi de mai multe feluri:
Ce consecinţe are neglijarea pentru copil?
Neglijarea afectează negativ atât dezvoltarea fizică a copilului, cât şi pe cea psihologică.
Dacă alimentele adecvate nu sunt prezente în perioadele de creştere, dezvoltarea copilului nu va urma modelul normal şi vor apărea probleme precum: oprirea din creştere, dificultăţi medicale cronice, dezvoltarea inadecvată a oaselor şi muşchilor şi o dezvoltare neurologică defectuoasă ce afectează în mod negativ funcţionarea creierului şi procesarea informaţiilor. Lipsa unei îngrijiri medicale adecvate poate conduce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi pierderea auzului datorită netratării infecţiilor la nivelul urechilor.
Neglijarea severă mai ales a copiilor de vârstă mică afectează major creşterea şi dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului, iar în cazurile extreme poate conduce la spitalizarea, instalarea unei dizabilităţi şi/ sau decesul copilului.
Efecte psihologice
Efectele psihologice imediate ale neglijării sunt teama, izolarea şi incapacitatea de a avea încredere în cineva. Alte dificultăţi de ordin psihologic asociate neglijării includ depresia, retragerea, tulburări de panică, deficit de atenţie şi hiperactivitate, furie, tulburare reactivă de ataşament, capacităţi cognitive, dezvoltarea limbajului, achiziţii în plan educaţional şi performanţe mai scăzute.
Copiii neglijaţi sunt mai predispuşi la comportamente antisociale, tulburări de personalitate şi comportament violent. Uneori neglijarea duce la asumarea de responsabilităţi prea mari. Responsabilitatea de a îngriji fraţii mai mici îl împiedică pe copil să participe la activităţi adecvate vârstei lui, să se joace, să aibă prieteni, mergând chiar până la absentarea sau renunţarea la şcoală.
Pe termen lung, problemele psihologice asociate cu neglijarea includ tulburări de personalitate, tulburări de stres post-traumatic, depresie, tulburări de anxietate şi psihoze. Depresia este, de obicei, cea mai întâlnită consecinţă a neglijării.
Transmiterea intergeneraţională a neglijării este o altă consecinţă a acestui abuz asupra copilului. Adulţii care au fost neglijaţi în copilărie au un risc mai crescut de a neglija propriii copii. Cu toate acestea, nu toţi adulţii care au fost neglijaţi în copilărie vor suferi aceste consecinţe. Unii adulţi sunt capabili să treacă dincolo de neglijarea pe care au experimentat-o, sunt firi optimiste şi se simt mai curând provocaţi decât atacaţi de probleme.
Factori de risc sau ce fel de părinţi îşi neglijează copiii
Deşi situaţia fiecărei familii este unică, ţinând cont de factorii de stres şi de caracteristicile care pot favoriza neglijarea, există factori de risc generali, care cresc vulnerabilitatea unui copil de a fi neglijat:
Chiar şi în familiile instărite, unde copiilor aparent nu le lipseşte nimic, se poate ajunge la situaţii de neglijare. Astfel de cazuri se văd când părinţii lipsesc mult de acasă, când nu mai au timp şi energie ca să asculte nevoile reale ale copiilor lor, când nu reuşesc să fie alături de ei în etapele de dezvoltare prin care trec.
Consilierea parentală efectuată de către specialişti poate ajuta părinţii să evite neglijarea copiilor. Un astfel de serviciu gratuit de consiliere parentală este oferit de organizaţia Salvaţi Copiii în centrele de Consiliere Parentală aflate în 5 oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Suceava şi Târgu Mureş. Detalii pe www.consiliere-parinti.ro sau pe www.salvaticopiii.ro.
Andreea Biji
psiholog, Salvaţi Copiii