Craniul bebelusului este astfel creat incat sa se plieze' pe spatiul ingust al canalului nasterii. Astfel, capul bebelusului nascut vaginal se va deforma, devenind mai ascutit, insa acesta revine la normal in cateva zile.
Fetusul isi ia oxigenul necesar de la mama, prin placenta. Insa cand este adus pe lume si cordonul ombilical se taie, placenta nu-l mai poate ajuta sa respire si trebuie sa intre in functiune plamanii.
Cand bebelusul este in uter, acestia sunt plini cu un lichid ce ii ajuta sa se maturizeze. In timpul nasterii lichidul se retrage astfel incat plamanii sa se poata umple cu aer imediat dupa nastere.
De asemenea, cantitatea de sange pompata prin plamanii bebelusului dupa nastere creste.
Cum se adapteaza bebelusul de la temperatura de 37 de grade Celsius din uter la cea de 21-22 de grade Celsius din sala de nasteri? Glanda tiroida joaca un rol important in acest caz, activitatea acesteia fiind foarte intensa la nastere.
Glanda tiroida produce caldura dintr-un fel de grasime ce se cheama grasime maro', aceasta fiind esentiala in reglarea temperaturii bebelusului in afara uterului.
Daca se efectueaza o procedura medicala asupra nou-nascutilor, acestia cu siguranta vor simti durerea. Nu se stie cu exactitate la ce intensitate simt bebelusii durerea insa.
De asemenea, nu stie insa daca in timpul procesului nasterii bebelusii simt vreun fel de durere sau nu.
Asa cum nu se stie cu exactitate daca bebelusii simt durerea in timpul nasterii, tot asa nu se stie nici ce vad si ce aud acestia pe durata intregului proces.
Insa cercetatorii au stabilit ca bebelusii aud totusi dinainte de momentul in care vin pe lume. Astfel, acestia recunosc vocea mamei imediat dupa nastere, deoarece au auzit-o si in timpul celor noua luni petrecute in uter.
In ceea ce priveste vederea, atunci cand vin pe lume bebelusii nu vad bine si nu se pot concentra asupra unui lucru.
Cand cervixul incepe sa se dilate, capul bebelsului va incepe si el sa coboare pe canalul nasterii.
In timpul nasterii bebelusul de obicei se va rasuci pe canalul nasterii incercand sa gaseasca cea mai usoara cale de a iesi.
Odata ce a iesit capul, restul corpului ar trebui sa iasa repede si usor.
In ce fel este diferita nasterea vaginala de cea prin cezariana pentru bebelus? In primul rand, un bebelus nascut prin cezariana va avea capul rotunjit si nu ascutit, ca unul nascut pe cale naturala.
O alta diferenta este aceea ca dupa cezariana respiratia bebelusului este mai rapida. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timpul nasterii vaginale contractiile uterului si compresia pieptului bebelusului in momentul in care trece prin canalul nasterii, ajuta la eliminarea lichidului din plamani.
Ca atare bebelusii nascuti prin cezariana vor trebui sa respire mai rapid si mai mult pentru a elimina lichidul din plamani. Insa acest inconvenient se rezolva de la sine in 24-48 de ore de la nastere.
Text: Dana Puscoci,
Foto: 123rf.com