Nasterea provocata

Desi majoritatea femeilor insarcinate intra in travaliu in mod natural, unele au nevoie de putin ajutor.

Aceasta se intampla in situatia in care se depaseste data prezumtiva a nasterii sau au probleme de sanatate care necesita aducerea pe lume a bebelusului mai devreme.

De ce nastere provocata?
Decizia de a provoca nasterea se ia atunci cand medicul e de parere ca bebelusului i-ar fi mai bine afara decat in uter sau cand sarcina pune in pericol sanatatea mamei.

Cel mai frecvent motiv al nasterii provocate este insa depasitea datei nasterii. Alte motive sunt: boli ale sarcinii (de exemplu preeclampsia – hipertensiunea in sarcina), bebelus subdezvoltat sau sangerare brusca.
Scopul nasterii provocate este acela de a o face, pe cat posibil, o nastere vaginala normala.

Cum pornesc contractiile?
Hormonii pe care ii secreta corpul in timpul sarcinii se cheama oxitocina. Aceasta este produsa intr-o mica portiune a creierului si eliberata in sange prin glanda pituitara sau hipofizara.
Cum se produce travaliul pe cale naturala nu se stie exact, in ciuda numeroaselor cercetari.

Oxitocina se produce in laborator si este folosita pentru a declansa travaliul provocat. Din nefericire, aceasta nu este bine absorbita de stomac si trebuie administrata prin perfuzie.
Acest lucru permite cresterea sau micsorarea concentratiei de oxitocina.

Ruperea apei
Odata cu administrarea oxitocinei, incep comtractiile, dar acestea nu vor fi atat se eficiente ca atunci cand ti se rupe apa. De aceea, nu se administreaza oxitocina inainte de ruperea membranelor. Desi suna dureros, nu este chiar asa. Ruperea membranelor creeaza putin mai mult discomfort ca o examinare vaginala normala.

Odata ce membranele au fost idepartate, se incepe administrarea oxitocinei. De obicei, mai ales daca ai mai nascut, medicul iti paote recomanda sa te plimbi timp de cateva ore, pentru ca e posibil sa inceapa contractiile fara sa fie nevoie de oxitocina. Daca esti insa la primul copil, acest lucru nu se va intampla.

Pe durata sarcinii cervixul este inchis, ca un dop care ajuta la mentinerea bebelusului in interiorul uterului. Cand se apropie termenul nasterii, cervixul devine mai scurt, mai moale si se dilata. In asta constau contractiile.De asemenea, cervixul emana niste hormoni la nivel local, responsabili pentru schimbarile mentionate mai sus.

Daca ai o nastere provocata, iar cervixul tau este inca inchis, medicul va folosi un gel, care se cheama Prostin si a care isi face efectul in aproximativ 6 ore. Folosirea acestui gel face nasterea pe cat de naturala posibil.
Acesta reduce numarul cezarianelor, care erau folosite pana acum ceva timp, pentru femeile cu cervixul inchis.

Este mai dureroasa nasterea provocata?
Este o intrebare pe care o are fiecare viitoare mama, inainte de a trece prin aceasta experienta.
Nu exista studii care sa demonsteze daca este sau nu mai dureroasa. Unele femei care au trecut printr-o nastere provocata spun ca a fost ingrozitor, altele, ca nu a fost cu nimic diferit fara de o nastere normala.

Unele tari nu folosesc gelul cervical, ceea ce inseamna ca, contractiile vor incepe cu un cervix rigid si inchis, adesea cu membranele inca intacte, ceea ce nu este o situatie favorabila nasterii vaginale.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere
Buton