Aceasta reprezinta dilataera cervixului si aparitia contractiilor inainte de cea de-a 37-a saptamana de sarcina.
Multe femei nu stiu sa recunoasca semnele unei nasteri premature si sa merga la timp la medic, pentru ca, prin tratament, sa fie ajutate sa duca sarcina la termen.
Semnele nasterii premature:
Prevenirea nasterii premature:
Desi nu in toate cazurile nasterea prematura poate fi prevenita, sunt cazuri cand, descoperita la timp, nasterea poate fi amanata prin tratament medicamentos pana atinge termenul.
Primul lucru pe care va trebui sa-l faci este sa te hidratezi (nasterile premature au o incidenta mai mare in timpul verii, cand temperaturile sunt ridicate).
Daca organismul este deshidratat, volumul de sange scade, ceea ce duce la eliberarea unei cantitati mari de oxitocina, hormon raspunzator pentru declansarea travaliului. Deci, hidrataera este importanta pentru cresterea volumului de sange din organism.
De asemenea, va trebui sa fii atenta la orice semn de infectie in organism, deoarece si acest lucru poate provoca o nastere prematura.
Nu rata nici o programare la medic si suna-l ori de cate ori ai vreo nelamurire.
Masuri de prevenire:
Sunt si situatii in care nasterea prematura este indusa de catre medic, atunci cand mama are o problema de sanatate care nu-i permite sa duca sarcina la termen sau bebelusul s-a oprit din dezvoltare.
Nasterea prematura poate aduce probleme de sanatate bebelusului sau poate fi chiar mortala daca se intampla prea devreme si acesta nu are organele complet dezvoltate.
In general, bebelusii nascuti prematur intre saptamana 34 si 37 de sarcina nu au probleme majore, insa cei nascuti inainte de a 34-a saptamana au sanse mai scazute.
Ce provoaca nasterea prematura?
Iata cateva dintre posibilele cauze ale acesterii inainte de termen:
Text: Dana Puscoci, Foto: Dreamstime.