Nașterea Maicii Domnului, ziua în care sunt ascultate rugăciunile femeilor pentru pruncii lor. Ce spune tradiția

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită la 8 septembrie.

Potrivit tradiției, aceasta este ziua în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, celor care sunt însărcinate, dar și ale celor care vor să se căsătorească.

Sfânta Maria este cea mai îndrăgită divinitate în rândul românilor și în popor se spune că ziua Nașterii Fecioarei este cea care în femeile care vor copii trebuie să se roage și ruga lor va fi ascultată.

Tot în această zi de mare sărbătoare, vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor însărcinate pentru pruncii lor și pentru o naștere mai ușoară.

Şi femeile care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească omul potrivit.

Potrivit tradiţiei, în ziua Naşterii Maicii Domnului nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și dau de pomană din fructele toamnei.

Povestea Nașterii Maicii Domnului și rugăciunea pentru femeile care vor copii

Pentru că nu aveau copii, ceea ce era considerat un blestem din partea lui Dumnezeu, Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, au început să fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Şi totuşi, cei doi nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu.

Tradiţia spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune.

 

Fecioara Maria

Ioachim a zis către soţia sa Ana: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil”.

Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam şi a născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, dă-mi şi mie roada pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu, sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale”.

Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Fecioara Maria a fost dusă de părinții eu la Templu încă de la o vârstă fragedă, unde a rămas până la adolescență. După ce s-a logodit cu Iosif, tot îngerul Gavriil a fost cel care s-a arătat și ei a vestit venirea pe lume a pruncului Iisus.

Rugăciunea femeilor însărcinate pentru pruncii lor

'Impărăteasa mea preabună și nădejdea mea, o Maica a Lui Dumnezeu, bucuria celor necăjiți, ajută-mă ca sunt fără ajutor. Mijlocește tu și roagă-te la Fiul tău Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, să-mi binecuvânteze timpul acesta în care port în pantece prunc, să ușureze greutatea sarcinii și să dăruiască binecuvântarea Sa peste pruncul pe care-l voi naște; că nu știu alt ajutor mântuitor și nici altă nădejde și scăpare care să ne păzească și să ne apere. Ca întru a ta mijlocire și ajutor, slavă și mulțumire întru toate înălțăm, unuia Dumnezeu în Treime, Făcătorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!'

Surse: crestinortodox.ro, mediafax.ro, wikipedia.org.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton