Vremurile s-au schimbat, medicina a evoluat si ea, iar procesul nasterii a fost tot mai mult adaptat nevoilor viitoarelor mamici. Asa se face ca in momentul de fata poti alege modul in care vei naste: nastere normala, nastere cu anestezie epidurala, nastere in apa. Da, stai linistita, nu am uitat de ea – de nasterea cezariana!
Dar nu am enumerat-o, fiindca in Romania nu exista inca cezariana la cerere. Aceasta se face doar la indicatia medicului obstetrician, nu la dorinta expresa a gravidei. Dar sa-ti povestesc un pic despre blestemul Evei! Dupa ce Adam si Eva au pacatuit, Dumnezeu i-a izgonit din Gradina Edenului. Iar drept pedeapsa, Eva si toate urmasele ei a trebuit sa indure chinurile facerii.
Durerile nasterii pot fi invinse!
Generatii intregi de mame au indurat cu stoicism blestemul Evei, pana intr-o zi cand ideea calmantelor a prins viata. De prin secolul al XIX-lea se practica controlul sau chiar eliminarea durerilor la nastere cu ajutorul medicamentelor si al anesteziei. S-au creat si tabere pro si contra administrarii acestor substante medicamentoase, ajungandu-se la ideea ca viitoarea mama este cea care trebuie sa decida daca vrea sa infrunte durerile. In cazul nasterii normale, cele mai mari dureri apar in momentul expulziei fatului.
Atunci copilul, fie ca vrea sa iasa cu capul, fie cu fundul inainte, trece prin bazinul osos. Ori aici mama nu numai ca trebuie sa impinga bebelusul, ci trebuie sa invinga si durerea, oricat de mare ar fi. Durerile sunt percepute in mod diferit de fiecare femeie.
4 metode anestezice:
Poate nu faci parte din categoria femeilor care prefera sa suporte in loc sa ia o pastila. Pentru tine si pentru multe alte mamici hipersensibile la durere s-au inventat mai multe metode de anestezie. Indiferent de metoda utilizata, indemanarea si experienta medicului sunt absolut necesare pentru a realiza o anestezie sigura si eficienta. Iata-le pe cele mai uzuale:
1. Blocajul pudendal implica injectarea unui anestezic local prin peretele vaginal.
2. Infiltrarea perineului este frecvent utilizata.
3. Anestezia regionala – injectarea lombara epidurala a unui anestezic local, cunoscuta mai simplu ca anestezie epidurala.
4. Anestezia generala cu medicamente inhalante potente (de exemplu, isofluranul). Daca ai nascut cu epidurala, nu te speria in cazul in care te supara durerile de cap. Ele pot aparea din cauza functionarii spatiului subarahnoidian. Uneori acestea pot persista doua – trei saptamani. Tot dureri, dar locale, pot surveni in urma injectarii substantei si acestea dispar intr-o saptamana.
Cum functioneaza anesteziile
Blocajul pudendal implica injectarea unui anestezic local prin peretele vaginal, astfel incat anestezicul ajunge la nervul pudendal. Asta inseamna ca vaginul interior, perineul si vulva posterioara sunt anesteziate. Blocajul pudendal este util in nasterile fara complicatii. Daca vrei sa impingi in momentul expulziei, poti apela la aceasta metoda. Nu prea se mai foloseste in practica de zi cu zi. Infiltrarea perineului: desi anestezia prin aceasta metoda nu este la fel de eficienta cum este cea realizata intr-un blocaj pudendal bine administrat.
,,Avantajul cel mai mare al acestei anestezii este faptul ca e simplu de practicat, e eficienta si trecerea copilului prin planseul perineal se face fara durere, spre deosebire de blocajul pudendal, mai dificil de efectuat din punct de vedere tehnic', e de parere dr. Daiana Druta, medic primar obstetrica-ginecologie.
Anestezia epidurala
Sunt paciente care refuza anestezia generala, optand pentru cea epidurala, chiar si in cazul unei nasteri cezariene. Se prefera epidurala in locul unei rahianestezii care poate determina sangerari intraoperatorii semnificative', conchide dr. Druta.
Daca vrei sa nasti normal, dar cu anestezie epidurala, trebuie sa stii ca medicul iti va injecta anestezicul in spatiul epidural, abordandu-l intre doua vertebre ale coloanei. Dupa numai 15 minute de la injectare, nervii care transmit senzatiile dureroase vor fi anesteziati, asa ca nu vei mai simti nimic. Vei putea fi cooperanta, vei putea discuta cu medicul si asistentele, iti vei putea lua in brate nou-nascutul.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2