Ce-i spui copilului despre Moș Crăciun

Nu mai e mult până vine Crăciunul, cu brad, colinde și nelipsitul Moș încărcat de cadouri. Copiii sunt mai cuminți, așteptând răsplata binemeritată. Într-o lume în care cei mici au atâta acces la informație și se maturizează mai repede, mai crede oare copilul tău în Moș Crăciun? Îi spui sau nu că nu există? Ce faci dacă află de la colegi și te acuză că ai mințit?

 

Și părinții cred

Conform unui sondaj, 55,78% dintre români au răspuns afirmativ la întrebarea „Crezi în Moş Crăciun?”, acesta fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale Sărbătorilor de iarnă. Deci, dacă părinţii cred, de ce nu ar crede şi copiii, mai ales cei care găsesc în dimineaţa Crăciunului cadouri sub brad?

Dorul adulților de copilărie

„Copiii știu, încă de foarte mici, că există un Moș bun și generos care le îndeplinește dorințele”, ne spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. „Părinții le oferă această lume magică înainte ca ei să știe prea bine ce se întâmplă. De multe ori, motivul pentru care adulții procedează așa este pentru că și lor le este dor de farmecul pe care îl dă credința în Moș Crăciun”, remarcă psihologul, adăugând că „astfel, își alină copilul lor interior (amintirea propriei copilării) și facilitează, totodată, dezvoltarea imaginației celor mici. Această capacitate este importantă, pentru că, mai târziu, ea va sta la baza abilității de a rezolva problemele într-un mod creativ”.

 

Dar oare e adevărat?

Copiii care au frați mai mari sau merg la grădiniță ar putea afla mai devreme că Moș Crăciun nu există. De asemenea, cei care știu să citească și au libertatea de a naviga pe internet, pot găsi astfel de informații. Dar, în general, remarcă psihologul, „copiii deja nu mai cred în Moș Crăciun în jurul vârstei de șase-șapte ani”. Se poate întâmpla, dacă cei mici au suspiciuni mai devreme, ca părinții să nu dorească să îi mai păcălească în continuare și să le confirme faptul că Moș Crăciun nu există.

Un personaj de legendă

Etnologul Ion Ghinoiu spune că, în popor, există legenda că Maica Domnului, cuprinsă de durerile facerii, nu avea unde poposi și a cerut adăpost la Moș Ajun. Fiind prea sărac, a refuzat-o, dar a îndrumat-o să se ducă la fratele său mai bogat, Crăciun. Acesta nu era acasă, dar Crăciuneasa, soția lui, i-a primit pe Maria și pe Iosif. Fiind de meserie moașă, a ajutat-o pe Fecioară să nască. Soțul ei, fiind foarte hapsân, când a aflat ce a făcut femeia, i-a tăiat mâinile. Maica Domnului a făcut-o din nou sănătoasă și atunci și Moș Crăciun s-a convertit și i-a făcut daruri Pruncului nou-născut.

 

O poveste despre generozitate

Pentru a evita decepționarea copiilor, este bine să le spunem că povestea lui Moș Crăciun este una despre generozitate și bunătate. În felul acesta, nu te va putea acuza de minciună. În schimb, implică-te și fă-ți copilul să simtă spiritul Crăciunului. Puteți face o vizită la un centru de plasament și să le dați cadouri celor de acolo. Micuțul tău va învăța să fie generos și va afla că este norocos. Totodată, spune-i că acum știe un secret al oamenilor mari și că trebuie să-l păstreze față de colegii lui sau frățiorii mai mici. Povestește-i despre copilăria ta și despre cum, atunci când va crește și el mare, va proceda la fel cu copilul lui.

text: Libertatea pentru femei

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton