Mihai Craiu, despre pericolul obiectelor care pot fi înghițite de copii. Care este mărimea potrivită a jucăriilor pentru cei mici

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la accidentărilor copiilor cu jucăriile de dimensiuni mici care pot fi înghițite.

Avertismentul medicului vine după ce, la începutul lunii februarie, un copil în vârstă de cinci ani, din Maramureș, a murit chiar de ziua lui după ce a înghițit o bucată dintr-o jucărie pe care a găsit-o într-un ou de ciocolată cu surprize. Băiețelul s-a înecat cu jucăria respectivă, a făcut stop cardio-respirator și, din păcate, nu a mai putu fi salvat de medici.

Medicul Mihai Craiu spune că micuții cu vârsta de până în 3 ani descoperă mediul înconjurător cu ajutorul feței și al buzelor și de aceea introduc fel de fel de obicete în gură.

Dr. Craiu a făcut o serie de recomandări pentru părinți, pentru ca tragedii cum a fost cea din Maramureș să nu se mai repete. Medicul spune că obiectele mai mici ca diametrul gurii copilului să nu fie lăsate la îndemâna micuților.

„Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia intră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică. Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a explicat dr. Craiu, la Digi24, dând apoi câteva exemple de cazuri care au ajuns chiar pe mâna lui: „Am scos, din păcate, din gâtul copiilor tot felul de lucruri, de la insigne din colecția bunicului, nasturi de uniformă, metalici, la o serie întreagă de monede sau obiecte artizanale. Copiii au o abilitate extraordinară de a desface tot felul de fragmente.”

Medicul pediatru a mai spus că orice părinte ar trebui să știe manevrele esențiale de dezobstrucție.

„Ceea ce cred că trebuie să știe orice părinte sunt cele câteva manevre de dezobstrucție, pentru că știm sigur că nicio persoană cu obstrucție completă de cale aeriană nu poate supraviețui până este transportată la spital sau până când vine ambulanța. Aceste manevre foarte, foarte simple ar trebui să le cunoască și părinții”, a completat pediatrul.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton