Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă cu privire la tratamentul greșit pe care părinții îl oferă copiilor când fac febră.
Expertul în sănătate este de părere că părinții nu ar trebui să intre în panică dacă febra copilului nu este foarte mare cât timp copilul este active și continua să se joace fără a acuza vreun fel de discomfort.
Un sfat practic din seria Choosing Wisely, prezentat tot la EAP (congresul European Academy of Pediatrics 2021). De data aceasta din Italia.
Febra, la copil, constituie principalul motiv de îngrijorare al părinților și unul din cele mai frecvente motive de prescripție eronată de medicamente, la nivel global.
85% din părinți au administrat antitermice copiilor lor în cazuri cu febră de grad redus (până la 38.9C) spune acest studiu clasic, ce a lansat termenul de „fever phobia” acum 41 de ani.
Citește și: Când este periculoasă febra – convulsiile febrile
Nimic nou sub soare. Percepțiile au rămas neschimbate 20 de ani mai târziu, in pofida numeroaselor dovezi știintifice.
Nici acum 5 ani lucrurile nu stăteau mai bine.
Acum, de sărbatori, unii copii vor face febră. Dacă valoarea temperaturii nu este foarte mare (peste 38.9C) iar copilul se joacă normal, fără sa aibă durere sau disconfort evident, NU e motiv de panică. Dați lichide multe, dezbrăcați copilul, urmăriți-l atent și nu administrați preventiv antitermice sau antibiotice. Dacă totuși utilizați un antitermic folosiți unul pe care l-a mai primit copilul, ibuprofen sau paracetamol. In doza corectă pentru greutate.
10-15 mg/kg pentru paracetamol și 5-10 mg/kg pentru ibuprofen.
Dacă vă aflati în dubiu apelați medicul de familie la serviciul Alopedi sau mergeți la Urgențe”, a explicat medicul Mihai Craiu, într-o postare pe pagina Spitalul virtual pentru copii'.
Citește și: 7 remedii naturale care scad febra
Foto – 123rf.com