Metode de prim ajutor. Ce să faci și ce să nu faci dacă leșină copilul

Leșinul înseamnă pierderea temporară a cunoștinței provocată scăderea fluxului sanguin la nivelul creierului, astfel că acesta nu mai este suficient oxigenat. Deși este foarte greu, în momentul în care un copil leșină este bine să nu ne panicăm și să reușim să luăm primele măsuri de prim ajutor.

Totuși este bine să fim siguri că este vorba despre leșin, nu despre altceva mult mai grav. Victimele leşinului îşi revin foarte repede şi complet.

Principalele cauze ale leșinului:

·         Scăderea glicemiei

·         Emoții foarte puternice

·         Oboseală accentuată

·         Foame

·         Căldură excesivă

·         Durere puternică

·         Efort muscular intens

Cum ne dăm seama că este vorba despre leșin

Leșinul este pierderea pe termen scurt a cunoștinței și are ca simptome reducerea pulsului, paloare, victima cade din picioare și poate avea pielea rece și transpirată.

Ce nu trebuie să facem

Multe persoane au tendința să trezească pe cineva care a leșinat cu o palmă peste față sau chiar mai multe, însă acest gest poate face mai mult rău. La fel de rău este și să încercăm să turnăm lichide dulci pe gâtul copilului, pentru că el nu are capacitatea de a înghiți corect și pot exista consecințe destul de grave.

Cum acordăm primul ajutor

Verificăm în primul rând dacă nu are ceva în gură sau în nas care nu-i permite să respire. Așezăm copilul pe spate, ridicăm și susținem picioarele la un nivel deasupra capului. Îndepărtăm orice obiect de îmbrăcăminte sau accesoriu strâmt. Este bine să deschidem geamul, să asigurăm aerul proaspăt. La fel, putem pune comprese cu apă rece pe frunte.

Foarte important este să fim atenți dacă nu există răni, sângerări provocate de cădere sau din alte cauze. În cazul în care există o sângerare, rana se presează cu o fașă.

Copilul ar trebui să-și revină imediat, în caz contrar este oblogatoriu să sunăm la urgențe. Chiar și în cazul în care își revine este recomandat să-l vadă un medic pentru a stabili care a fost cauza leșinului și pentru a descoperi dacă există o problemă de sănătate ce trebuie tratată.

Atenție! Acest articol a fost scris doar în scop informativ. Pentru orice problemă de sănătate trebuie consultat medicul de familie sau apelat numărul de urgență 112 în cazurile grave.

Surse: lectiadeprimajutor.ro, my.clevelandclinic.org, medlive.hotnews.ro
Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton