A trecut de la perioada sedentara' la miscare – asadar, consuma energie mai multa. Cum tot nu doarme atat cat ar trebui, are nevoie de baterii'.
Energia necesara o obtine hranindu-se mai bine si avand o alimentatie variata. De fapt, de la diversificare incoace ai remarcat si tu schimbarile.
Asigura-i macar patru mese pe zi: un mic dejun cu lapte, un pranz cu legume si carnita sau lactate si o cina cu supa si un desert. In plus, are nevoie de o gustare sau doua (dintre care una poate fi tot de lapte). Orele de hranit pot fi stabilite in functie de orarul lui de somn.
In orar are loc si o schimbare importanta: nu-i mai da sa manance noaptea. Daca se trezeste dupa miezul noptii, stai cu copilul, joaca-te cu el si ia-l in brate, pana ce adoarme la loc, dar nu il hrani. Prima masa o va servi dimineata, dupa ora 6, atunci cand va cere' singur sa fie alaptat.
Din momentul in care a pornit sa exploreze lumea, intai in patru labe, apoi pe varfuri (chiar si din premergator sau sustinut de mainile celor mari), lucrurile n-au mai fost la fel.
Pai cine are timp de mancat sau de dormit cand aici, in preajma, exista atatea lucruri noi si interesante de descoperit?!
Programul de culcare si cel de alimentatie sunt, deja, intampinate cu proteste. Fie ca e vorba de scancete ori de tipete sau, in cel mai fericit caz, doar de o simpla fuga prin casa, in timp ce rade in hohote, de ceva rezistenta tot ai parte…
Iar daca inca nu merge/fuge singur, probabil ca cel mic se va tine strans de obiectul cu care tocmai se joaca (si din explorarea caruia tu tocmai l-ai intrerupt).
Somnul, cu siguranta, este ceva prea plicticos pentru copilul tau, mai ales ca acum poate fi inlocuit' cu o activitate palpitanta (de pilda, daca esti obligat sa stai la orizontala, poti sa iti ciupesti degetele de la picioare in loc sa dormi sau poti sa tragi cu urechea la ce se intampla prin casa, ba chiar sa te ridici si sa zgaltai jucariile de deasupra patutului pana ce cad)…
La fel, daca vine ora mesei, iar bebe tocmai face un lucru cu totul special, cum ar fi sa scoata cartile din raft, crezi ca il convingi asa de usor sa manance? Pana si tu, daca tocmai ai avea o ocupatie extrem de captivanta, tot ai amana putin ora mesei, oricat ti-ar fi de foame, nu-i asa? Ma rog, sigur ca, daca ar veni cineva si ti-ar da sa mananci, ai manca.
Insa pe jumatate neatent, ramanand cu mintea la ceea ce ai de facut. Sa nu te mire deci ca si copilul tau tine mortis sa manance avand in brate cuburile de lemn sau sa ia cateva lingurite si apoi da sa fuga inapoi la activitatea preferata.
In asemenea conditii, este chiar greu sa impui un program anume, iar multi parinti sunt tentati, la aceasta varsta, sa nu mai respecte orele exacte de culcare si de masa. La ce bun, daca cel mic tot nu adoarme?
Ei bine, va trebui totusi sa te inarmezi cu si mai multa rabdare decat pana acum, pentru ca ai nevoie de obisnuinte, dar asta fara a-l obliga pe cel mic sa faca anumite lucruri.
In caz ca nu si-a format deja niste mici ritualuri de culcare sau de asezat la masa, iti va fi cu atat mai greu sa il bagi in patut sau sa il tii pe loc pana mananca tot. Protesteaza ca e intrerupt din joaca?
Ai grija mai ales sa nu ii arati ca activitatea propusa de tine este neaparat necesara, deci obligatorie si cu atat mai neplacuta, ci doar inlocuieste' distractia cu o alta. Nu degeaba au inventat parintii nostri soldateii' de mancare sau joaca de-a avionul si… gura in care lingurita-avion aterizeaza.
Acum e cazul sa aplici puterea obisnuintei si in ce priveste dormitul, pentru ca macar somnul principal (de cateva ore bune, de la 9-10 seara pana la prima trezire) sa devina pe viitor ceva inclus in ritmul biologic al copilului .
Poti incepe sa-i citesti o poveste inainte de culcare (copilul e deja capabil sa urmareasca pozele din cartea pe care o ai in mana), sa ii canti o melodie etc. Dupa cum vezi, nici leganatul pe picioare inainte de culcare nu era, pe vremuri, lipsit de ratiune.
Dar, in caz ca nu vrei sa faci asta pana ce copilul implineste 5-6 ani, gandeste-te bine inainte de a initia astfel de ritualuri… sau inainte de a alege melodia pe care o canti, mai ales daca nu te amuza in mod deosebit sa repeti la nesfarsit: Trei elefanti, se leganau…'
Nou in atentia ta: program de joaca
Invata chiar si cand era nou-nascut, iar tu aveai senzatia ca sta degeaba. Cu atat mai mult acum, explorand, descopera lumea.
Mai ales in ce priveste limbajul are nevoie de ajutorul tau, de aceea petrece timp cu copilul pentru a-l ajuta sa-si dezvolte limbajul (arata-i carti, cuburi, jucarii, pronunta nume de animale si de flori, cere-i sa iti aduca lucruri).
Ofera-i posibilitatea sa se dezvolte fizic introducand in programul zilnic macar o ora de plimbare pe afara, dar si cateva minute de gimnastica pentru bebelusi.
Miscarea este cuvantul de baza al acestei varste, asa ca ajuta-ti copilul sa-si consume energia, sa fie dinamic. Nu incuraja activitatile sedentare precum statul in fata televizorului (dar poate asculta muzica de la TV).
Reguli de baza
Urmareste cand i se face copilului tau somn si foame, apoi fa un orar zilnic in functie de asta, pe care sa-l respecti la aceleasi ore; stabileste o rutina inainte de culcare; pune in orar o iesire zilnica din casa… si, nu in ultimul rand, adauga o ora pe zi pentru tine insati.
Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.