Regula de baza pe care trebuie s-o ai in minte este ca medicul pediatru este cel mai indicat pentru a recomanda medicamentele de care micutul are nevoie.
Daca este plecat sau nu ai cum sa ajungi la el, ar trebui sa-l intrebi cel putin la telefon ce medicament ar fi cel mai bun pentru boala copilului tau, inainte de a-i da ce consideri tu de cuviinta.
Regula este valabila inclusiv in situatiile in care este vorba de produse pe care scrie ca se elibereaza fara prescriptia medicului.
Asa ca incearca sa pastrezi o legatura cat mai stransa cu medicul pediatru, care trebuie sa devina un fel de membru al familiei, mai ales in perioada in care copilul este mic. Cere-i un numar de telefon la care sa-l poti suna de cate ori este nevoie.
Specialistii sustin ca nu in nici un caz nu trebuie sa consideri copilul un adult in miniatura si sa-i dai medicamentele in functie de asta. Copiii au un echilibru extrem de fragil si trec mult mai usor decat adultii de la starea de sanatate la o stare de boala grava si invers.
Niciodata sa nu-i dai copilului o cantitate mai mare de medicamente decat cea recomandata pe prospect. Chiar daca are o raceala severa, o infectie a urechii sau febra, mai multe medicamente nu inseamna ca se va face bine.
Dozele recomandate se bazeaza pe cantitatea de medicamente care este sigura pentru copilul respectiv (in functie de varsta si de greutatea lui), si nu pe gravitatea bolii. In domeniul medicamentelor, in general, nu este buna decat o singura regula: cea a minimului necesar, cu atat mai mult in cazul copiilor.
Cu siguranta insa, micutul tau se va face bine daca ii vei da medicamentul potrivit, in doza potrivita. Cum sa faci insa asta?
Administrare dupa varsta si greutate
In functie de particularitatile medicamentelor, exista doua modalitati de abordare. Pe de o parte, la unele medicamente doza se ajusteaza in functie de greutatea copilului (este vorba de asa numita administrare per kilogram corp) si exista o a doua situatie, pentru medicamente care se dau in anumite doze in functie de limita de varsta, pana la trei ani o doza, intre trei si zece ani alta doza etc.
Foarte multe dintre medicamentele pentru copii se dau per kilogram corp (pentru majoritatea copiilor sub doi ani, doza de medicamente se stabileste in functie de greutatea acestora si nu tine cont de virsta).
Asta inseamna ca trebuie sa stii greutatea copilului, care se inmulteste cu acea doza si iese doza zilnica; aceasta care se imparte in trei sau patru prize, in functie de medicament. Pentru a-i afla greutatea, poti sa-l cantaresti chiar pe un cantar pentru adulti, daca nu ai unul special pentru copii sau daca copilul a depasit numarul de kilograme pe care il poate indica un cantar clasic.
Pentru a-l cantari, stai cu copilul in brate pe cantar si din greutatea care este afisata scade greutatea ta. Astfel vei afla care este greutatea copilului.
Inainte sau dupa masa?
Nu stii cand sa-i administrezi medicamentele? Atunci cand pe prospectul produselor nu scrie nimic, in general nu are importanta cand se administreaza medicamentul. Este insa preferabil sa se dea dupa ce copilul a mancat.
In foarte putine cazuri, medicamentele trebuie date inainte de masa, pentru ca alimentele intarzie absorbtia componentelor produselor farmaceutice in organism. Sunt si medicamente care se absorb in organism mai eficient daca sunt insotite de anumite mancaruri. Medicul pediatru si prospectul te vor lamuri insa in aceasta privinta.
Nu-i da aspirina!
Este preferabil sa nu-i dai copilului aspirina sau medicamente care o contin. Aceasta poate duce la aparitia sindromului Reye, o reactie adversa extrem de severa la aspirina pe care o pot face copiii, cu mortalitate mare, ce apare atunci cand aspirina se administreaza in timpul unor viroze.
Din fericire insa, acest sindrom este extrem de rar (apare cu o frecventa de un caz la un milion de copii tratati), dar este mai bine sa nu li se dea copiilor aspirina atunci cand fac viroze, ci paracetamol. Nu presupune ca medicamentele pe care le gasesti in farmacii nu contin aspirina. Pentru mai multa siguranta, citeste prospectul.
Prea multe antibiotice?
In general, nu este bine sa se administreze antibiotice daca nu este nevoie de ele. Exista riscul ca micutul sa faca diverse reactii adverse. Apoi, este posibil ca micutul sa se infecteze cu un microb chiar in perioada tratamentului cu antibiotice si atunci prin definitie el se va infecta cu un microb rezistent la acel antibiotic.
Intr-o astfel de situatie, infectia va fi greu de tratat. Mai exista si situatia in care antibioticul respectiv, daca este unul administrat pe cale orala, poate distruge flora intestinala, iar copilul face diaree.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2