În mod normal, tratează boli, dar, administrate după ureche, medicamentele pot face mai mult rău decât bine. În plus, o serie de medicamente periculoase pentru bebeluș pot fi chiar fatale…
Sindromul Reye, o boală rară, dar fatală pentru bebeluși și copii, poate fi declanșată de administrarea de aspirină. Nu da unui copil care nu a împlinit 8-9 ani aspirină. Chiar și după această vârstă se recomandă precauție în administrare. . Fii atentă atunci când cumperi medicamente fără recomandarea medicului, pentru că și alte medicamente au în compoziție aspirină (acid acetilsalicilic cum mai apare pe etichete).
Medicamentele împotriva tusei au o mulțime de efecte secundare: pot irita stomacul,provoacă erupții pe piele, agravează dermatitele (dacă cel mic are teren atopic) și, mult mai grav, pot provoca anomalii cardiace și pot induce convulsii.
Siropul de Ipeca, un vomitiv recomandat în cazul în care cel mic ingera substanțe periculoase este considerat mai nou foarte periculos el însuși pentru bebeluș, putând provoca moartea acestuia. Vezi ce să faci dacă cel mic a înghițit substanțe periculoase.
Medicamentele expirate – dacă medicamentele au expirat sau au fost păstrate în alte condiții decât cele specificate de producător pot deveni foarte periculoase pentru copii, schimbându-și compoziția chimică.
La fel, medicamentele pentru adulți sau juniori nu trebuie administrate în cazul copiilor mici – cele mai multe medicamente se administrează corect pe kilogram corp, iar nerespectarea dozelor poate provoca probleme mai grave chiar decât netratarea bolii respective. Nu adminstra niciodată copilului medicamente 'după ureche', nici măcar dacă ți se pare că a mai avut o dată acea afecțiune și îți amintești ce a recomandat medicul prima oară. Simptomele pot fi înșelătoare.
.foto Shutterstock