Maternitatea – la ce varsta?

O femeie care naste la 30 de ani se poate confrunta si cu probleme de sanatate. Uneori, graviditatea este mai greu suportata de organism, cu atat mai mult cu cat acesta nu mai este in perioada de maxima fertilitate. Problemele de sanatate ale mamei – probleme care, dupa 30 de ani, devin ceva mai frecvente – se rasfrang asupra fetusului. Statisticile arata ca probabilitatea de a avea copii cu deficiente fizice sau psihice este mai mare la mamele mai varstnice (precum am spus, nu este o regula, ci doar o probabilitate).

Varsta matura (intervalul 30-40 de ani) are si ea unele consecinte asupra relatiei dintre mama si copil. Femeii mature ii este mai greu sa se identifice psihologic cu propriul copil din cauza diferentei prea mari de varsta, asemenea dificultati putandu-se accentua pe masura ce copilul creste, iar mama imbatraneste. Conflictul dintre generatii nu este doar un concept, ci o realitate in relatia copii-parinti – este posibil ca o diferenta de 30 de ani intre mama si copil sa dea nastere unor serioase dificultati de intelegere a unor valori sau norme total diferite.

Mai tarziu?
Amanarea maternitatii nu presupune numai consecinte negative, ci ofera si unele satisfactii. Maturitatea nu este doar o piedica, ci poate fi si un avantaj. Mamele mai varstnice au capacitatea de a intelege maternitatea mult mai profund – ele sunt capabile sa se pregateasca teoretic si practic pentru responsabilitatile pe care le implica un copil si sunt sigure ca isi doresc un copil si ca pot face fata foarte bine acestei schimbari in viata lor. De asemenea, copilul le confera energie si vitalitate si le poate mentine tinere mult mai mult timp din punct de vedere psihic. In plus, astfel de mame pot da dovada de mai multa rabdare si intelepciune.

Din punct de vedere financiar, cuplurile mai varstnice pot asigura copilului o viata mult mai buna, dupa ce, timp de cativa ani, ambii parteneri au facut eforturi in aceasta directie.

O femeie care si-a construit deja o cariera nu va fi niciodata in situatia de a regreta nasterea unui copil, simtindu-se realizata din perspectiva profesiei. Numai in situatia inversa, asemenea regrete s-ar putea revarsa, mai devreme sau mai tarziu, asupra propriului copil, ceea ce nu este de dorit.

Desigur ca alegerea momentului in care sa devii mama este o chestiune care tine de fiecare, alegere care nu presupune doar a lua in calcul propriile interese, ambitii sau nevoi, ci si pe cele ale viitorului tau copil. Aducerea pe lume a unui nou-nascut poate fi partial programata. Cine il intreaba pe copilul tau cand vrea sa fie nascut? El vrea doar sa fie inconjurat de dragoste si tandrete, are nevoie de modelele pe care parintii lui i le ofera, vrea sa fie mandru de ei, are nevoie sa fie ascultat si inteles. Incearca sa-ti imaginezi viata copilului tau peste cativa ani si abia apoi hotaraste-te daca acum este momentul sa devii mama.

I.M., 28 de ani : „Desi imi doresc copii, motivul pentru care nu ii am, deocamdata, este pregatirea in plan profesional, careia ii acord foarte multa atentie si pe care o consider un factor important pentru familia pe care o voi avea in viitor. O buna pregatire profesionala imi asigura sansa unui loc de munca mai bun si mai bine platit, imi ofera sentimentul de siguranta a zilei de maine.'

A.B., 34 de ani: „Cand am implinit 30 de ani, mi-am dat seama cat de repede a trecut timpul, iar eu inca nu sunt mama. Ceasul meu biologic ma avertiza din ce in ce mai tare, dar mi-era teama ca sunt deja prea batrana pentru un copil. Mi-am invins frica-acum sunt proaspata mama, sunt foarte fericita si ma simt plina de vitalitate.'

Text: psiholog Loredana Gavrilita-Banica; Foto: arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie
Buton