Ce ar putea fi mai relaxant decât un masaj? Dacă este făcut de mâinile unui expert, este un tratament de relaxare formidabil, chiar și în sarcină. Iată câteva beneficii, măsuri de precauție și metodele cele mai potrivite pentru cele nouă luni.
Beneficii…
Dacă sarcina decurge fiziologic normal, masajele se pot face în condiții de siguranță. Un masaj bun ameliorează tensiunea musculară care apare datorită schimbărilor posturale și poate cauza durere. Are un efect detoxifiant și de oxigenare, pentru că stimulează țesutul conjunctiv, favorizează circulația limfatică. Și este benefic și pentru starea de spirit, te face să te simți mai frumoasă în această perioadă plină de schimbări.
… și precauții
Apelează la experți în domeniu, eventual cere părerile altor mame care au apelat la ei anterior, asigură-te cumva că sunt competenți în ceea ce fac. Dar în primul rând solicită aprobare de la medicul tău, anunță-l de intenția ta de a te supune unor astfel de masaje și așteaptă să primești undă verde.
Folosește creme potrivite. Pentru a stimula microcirculația se poate folosi o cremă pe bază de castan sălbatic, iar pentru hidratare una îmbogățită cu echinaceea, coada șoricelului, Shea, care au și acțiune asupra vergeturilor. În schimb, evită uleiurile parfumate esențiale care sunt contraindicate în timpul sarcinii, deoarece au o absorbție foarte mare.
Ai grijă la poziție. Masajele se pot face până la sfârșitul sarcinii, caz în care poziția este de preferat să fie pe o parte, cu o pernă între picioare. Orice tehnică de masaj alegi, abdomenul ar trebui să fie atins cât mai puțin posibil, deoarece poate stimula contracțiile uterine.
Este contraindicat dacă:
• suferi de varice pronunțate
• ai sângerări, temperatură, senzație de vomă sau diaree
• suferi de diabet sau hipertensiune arterială
• ai dureri abdominale, contracții uterine
Cele mai potrivite
Drenaj limfatic. Este cel mai util în timpul sarcinii, deoarece contracarează retenția de apă și formarea edemelor, la care femeia însărcinată este mult mai predispusă din cauze hormonale. Previn de asemenea apariția vergeturilor.
Shiatsu. Bazat pe presopunctură, ajută la relaxare, ameliorează durerile de spate și sciatică, iar în jurul săptămânii 36 poate stimula schimbarea poziției copilului în zona pelvină.
Ayurveda. Conferă bunăstare psihică și fizică, înlătură tensiunea musculară și datorită uleiurilor folosite pielea devine suplă și mătăsoasă.
Reflexologie. O tehnică de masaj în talpa piciorului pentru a atenua tulburări de origine viscerală cum ar fi digestive, intestinale, urologice.