Specialiștii spun că masajul ajută la dezvoltarea armonioasă bebelușului, îl ajută să doarmă mai bine, îi întăreșe abilitatile motorii și îi stimulează inteligența. Imediat după băiță, fă-ți timp pentru un masaj ca la carte. Adaptează-ți mișcările în funcție de răspunsul bebelușului.
Cap: apucă ușor cu ambele mâini, masează scalpul cu buricul degetelor, ca și când ai șampona, evitând fontanela. Plimbă-ți degetele de la baza nasului spre obraji și în sus, spre linia sprâncenelor. Masează cu mișcări mici, circulare, fără să apeși, zona de la mandibulă înspre ureche, revenind prin spatele urechii, pe gât în jos.
Piept: pune-ți ambele mâini pe pieptul bebelușului și, începand din zona sternului, trasează o formă de inimă cu ambele mâini spre zona umerilor, apoi adu din nou mâinile la nivelul buricului.
Spate: când îl întorci pe burtică, așază-i mânuțele în față, deasupra capului, nu pe lângă corp. Nu se masează coloana vertebrala a bebelușului! Se poate atinge doar zona de lângă, dar nu presa direct coloana! Poți masa spatele, prin mișcări circulare și ascendente. În zona umerilor și a gâtului poți insista, masajul ajută la tonifierea musculaturii.
Mâini: cu ambele mâini, având brațul bebelușului între palme, coboară de sus, de la umăr, spre încheietură, în mișcări asemănătoare celor pe care le faci când storci un prosop. Atenție: nu apăsa sau strânge tare și ai grijă în special la coate, care sunt foarte delicate! Masează și fiecare deget în parte și palmele.
Picioare: pe față se fac mișcări ascendente de la tălpi spre șold, și apoi aceleași mișcări de stoarcere a prosopelului, fără prea mare presiune. Flexează ușor piciorul, cu mare atenție! Un masaj poate dura 20 de minute – bebelușul îți va da semnale directe când începe să-l deranjeze sau s-a plictisit.
foto Shutterstock