Mami, vreau sa dorm cu tine!

Cu siguranta ai auzit cel putin o data de la copilul tau „Mami, vreau sa dorm cu tine!” pe un glas mieros, urmat de rugaminti fierbinti si promisuni marete.

Cu siguranta te-ai intrebat ce este mai bine sa faci, sa cedezi rugamintilor puiului tau sau sa ramai ferma pe pozitii si sa ii explici de ce este bine sa doarma singurel.

Ca si alte subiecte „fierbiti” legate de copii, co-sleeping-ul (dormitul impreuna cu copilul) este un subiect controversat, foarte dezbatut, iar parerile sunt impartite.

Pentru a-ti veni in ajutor, am cerut parerea unui psihoterapeut si unui medic pediatru despre co-sleeping.

Iata care este raspunsul psihoterapeutului:
„Ca orice decizie pe care parintii o iau, cea de a dormi impreuna cu copilul are avantaje si dezavantaje. Evident ca lucrurile vor fi diferite in functie de varsta copilului. Multe mamici vor alege sa doarma cu bebelusul pentru ca este mult mai simplu sa-l alapteze sau sa il linisteasca. Copilul pe de alta parte se va simti securizat si iubit.

Daca acest comportament nu este o exceptie ci regula copilul va fi foarte greu de convins sa se mute in alt pat pentru ca s-a obisnuit asa si ii este bine chiar daca mama considera ca este suficient de mare pentru a dormi singur. De asemenea prelungirea perioadei in care copilul doarme cu parintii va face mai dificila ruperea lui de catre acestia si ii va ingreuna dezvoltarea normala catre autonomie si independenta.

Un alt aspect foarte important este cel referitor la faptul ca acest comportament pune copilul intre parinti, accentueaza pentru acestia statutul de parinte si il diminueaza pe cel de partener. Relatiile sexuale ale parintilor vor fi evitate in prezenta copilului ceea ce va duce la o viata sexuala mai putin activa si implicit la aparitia unor tensiuni.

Faptul ca la un moment dat copilul poate asista la relatiile sexuale ale parintilor poate produce disconfort si chiar tulburari in evolutia copilului. Patul parintilor este un teritoriu contaminat de sexualitate in care copilul nu prea are ce cauta.

Din aceasta perspectiva odata cu intrarea in pubertate cand sexualitatea copilului este din ce in ce mai prezenta si constiinta de sine a acestuia devine din ce in ce mai clara copilul nu ar mai trebui sa doarma cu parintii si in special nu cu parintele de sex opus.

dormitul cu parintii cos-sleepingFaptul ca un copil prefera un anumit parinte poate fi semnul unei aliante intre cei doi cu excluderea celuilalt parinte ceea ce poate duce pe termen lung la nemultumiri, frustrari (mai ales in cazul parintelui respins) si la confuzii de roluri – de exemplu un baietel care baietel doarme impreuna cu mama il poate pune pe acesta in rolul de partener al mamei.

Uneori copilul poate trece printr-o criza – tensiuni legate de scoala, relatia parintilor, etc sau boala ceea ce il va face sa solicite sau sa fie si mai insistent in a solicita parintelui sa doarma cu el. Alegerea parintilor sau a parintelui de a raspunde pozitiv acestei solicitari poate fi foarte utila pentru ca securizeaza copilul. Dar prelungirea comportamentului dupa trecerea crizei poate avea ca efect incetinirea dezvoltarii normale a copilului.

Toate aceste elemente sunt foarte importante in cazul in care exista posibilitatea ca fiecare copil sa aiba propriul pat. Daca acest lucru nu este posibil atunci ar fi necesar sa existe macar o modalitate de delimitare a spatiului fiecaruia astfel incat fiecare sa beneficieze de intimitate si cea mai simpla modalitate pentru asta ar fi invelitorile diferite.”
Valentina Neacsu, Psiholog, psihoterapeut principal in terapii cognitiv-comportamentale

Iata care este raspunsul medicului pediatru:
„Daca ar fi sa-l definim am spune ca este o modalitate prin care sugarii si copiii mici dorm in apropierea unuia sau ambilor parinti in aceeasi camera;se poate clasifica in bed- sharing (copiii dorm in acelasi pat cu unul sau ambii parinti ) si co-bedding (copiii: gemeni de obicei sau frati de varste diferite dorm in acelasi pat).

De asemenea se poate defini ca sensorietate proximala caracterizata de atingere, miros,gust sau glas;energetic vorbind aceasta se poate exercita indiferent de distanta dintre persoanele respective.

Ca pentru noi toti si pentru copii inca de la nastere somnul este foarte important si acest subiect reprezinta o controversa intre parinti,pediatrii si psihologi care pare uneori fara raspuns; indiferent de modalitatea de adormire a copiilor este benefic ca aceasta sa fie rezultatul comunicarii in cadrul familiei,sa fie o decizie aleasa de aceasta si nu impusa de unul dintre membrii (de multe ori imi spun parintii ca pacientul: sugar sau nou-nascut nu este de acord cu o anumita actiune ceea ce este de cele mai multe ori un non sens,aceasta este interpretarea adultilor la un anumit gest al copilului de cele mai multe ori eronata si care atrage dupa sine si alte consecinte comportamentale uneori neadecvate si la varste mai mari cand restrictionarea acestora verbal sau non verbal devine mai dificila).

Ca orice subiect controversat co-sleeping-ul are avantaje si dezavantaje cu efecte mai mult sau mai putin imediate; de exemplu Societatea Americana de Pediatrie incurajeaza rooming-ul: copilul sa doarma in aceeasi camera cu parintii dar in pat separat ca masura de preventie a mortii subite dar dezaproba bed-sharing-ul incadrandu-l ca si factor de risc al mortii subite.

dormitul cu parintii cos-sleepingConform prevederilor legale bed-sharing-ul a fost incadrat printre factorii de risc al mortilor infantile accidentale prin sufocare sau strangulare mai ales in cazul parintilor consumatori de droguri sau alcool care au afost acuzati de omor prin imprudenta in mai multe state americane.

De asemenea paturile si pilotele pot cauza sufocarea sugarilor;astfel salteaua patului trebuie sa fie ferma nu o canapea sau de tipul patului de apa si sa nu se foloseasca pentru invelire paturi sau pilote.Sugarul trebuie asezat in decubit dorsal (pe spate) nu in decubit ventral(pe burta) pentru a reduce riscul mortii subite.

Sugarul poate sa cada accidental pe o suprafata dura sau sa fie prins intre pat si un alt obiect de mobilier sau perete astfel ca si solutie de compromis patutul sugarului poate fi lipit de cel al parintilor sau se pot folosi separatoare pentru pat mai ales in cazul parintilor care au un somn agitat,care dorm profund, cei foarte obositi sau obezi care pot strivi copilul in timpul intoarcerilor din timpul somnului.

Exista si motive medicale sau comportamentale (vicii) din cauza carora parintii nu ar trebui sa doarma cu copiii in acelasi pat:fumatorii,consumatorii de droguri sau alcool, infectii cutanate,obezitate.

O alta inconvenienta a co-sleeping-ului o reprezinta lipsa intimitatii in cadrul cuplului care poate duce la discutii contradictorii,certuri si conflicte intre parinti.  O precautie demna de luat in considerare este aceea ca un copil nu trebuie sa doarma in acelasi pat cu un sugar datorita riscului de moarte subita,sufocare,strivire,stangulare,cadere accidentala din pat.
Daca am vorbi de calitatea somnului tututor combatantilor poate ca acesta nu este ridicata din cauza trezirilor frecvente aparute in timpul miscarilor.

 Dupa ce am enumerat dezanvatajele,unele extrem de grave sa trecem in revista si avantajele co-sleeping-ului.

 Principalul avantaj este in cazul sugarilor alaptati deoarece masa devine mai accesibila si mai comoda studiile relevand ca mamele dorm mai mult atunci cand sugarii dorm in acelasi pat cu ele; hormonii de stres sunt eliberati in cantitate mai mica in cazul acestor mame; in cazul copiilor mai mari cu control sfincterian de asemenea constitue un avantaj.

 Pentru un nou-nascut sau sugar mic mama reprezinta echilibrul si fereastra spre lumea inconjuratoare si este extrem de important sa o simta aproape:in acelasi pat sau nu dar sa fie APROAPE, echilibrata si apta sa-l ajute in orice situatie.

Studiile au demonstrat in cazul copiilor ce au fost mai aproape de mamele lor un nivel mai crescut al hormonilor de crestere si o  stabilitate fiziologica: temperatura, aliura ventriculara (puls) decat al celor ce dorm singuri; de asemenea acesti copii s-au dovenit a fi mai stabili emotional, mai fericiti, mai putin anxiosi, cu respect de sine mai crescut, cu teama mai redusa de a adormi,mai confortabili cu intimitatea si in general mai independenti ca adulti.

Asadar acestea fiind spuse dragi parinti decizia va apartine cu amendamentul de a va informa asupra riscurilor si avantajelor fiecarei modalitati in parte si de a avea convingerea ca luati cea mai buna decizie pentru copilul dumneavoastra pentru ca odata aparut va schimba radical convingerile,actiunile,prioritatile si sensul vietii.

Va doresc sa fiti buni parinti pentru copiii proprii,sa-i cresteti mari,sanatosi si norocosi si sa aveti parte de un somn odihnitor cu totii!”
Dr Clara Sirbu, Medic specialist pediatru,  SANADOR 

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton