Miscarile bebelusului sunt intentionate, voluntare si controlate incepand cu luna a treia. Cand vrea ceva, intinde mana si duce obiectul la gura.
Odata ce capata control asupra capului, ii face placere sa stea pe burta perioade mai lungi, ridicandu-si capul si pieptul in timp ce se sprijina pe coate sau antebrat (ca un mic Sfinx). La sase luni, poate sta deja in fundulet, fara sa se rastoarne pe o parte, iar doua luni mai tarziu, se poate juca in aceasta pozitie.
In primele 3 luni, intalnirea accidentala cu o jucarie/obiect, atunci cand bebe isi misca mainile in mod haotic, are urmari – bebelusul isi indreapta ochii catre jucaria pe care a miscat-o, si asa incepe coordonarea mana-ochi.
6-9 LUNI
Bebelusul tau poate tine obiecte in ambele maini si, de obicei, ii place sa le loveasca unul de celalalt. Poate apasa butoane, trage, apuca, incepe sa isi rasfire degetele si poate incepe sa si arunce obiectele, pentru a vedea ce se intampla. La 9 luni poate deja transfera obiectele dintr-o mana in alta, incepe sa arate cu degetul spre obiectele care-l intereseaza si, pana la implinirea varstei de un an, va putea apasa si pe butoane mai mici.
Este foarte important ca in jurul varstei de un an, cand are control aproape complet asupra corpului sau si se simte suficient de sigur incat sa inceapa explorarile, sa-i lasi libertatea de miscare, dar, in acelasi timp, sa-l monitorizezi cu atentie. Orice accident ii poate inhiba dorinta de progres, asa ca tu trebuie sa gasesti un echilibru intre prudenta rationala si protectia exagerata.
De la pumn la flexibilitate – Functiile motorii complexe
In primul an de viata, bebelusul va progresa de la instinctul de a apuca obiectele cu pumnul strans, la a alege modul de apucare potrivit pentru fiecare forma si marime in parte. Functiile motorii complexe includ abilitatea de a indeplini miscari care necesita controlul grupelor de muschi mici – ai palmelor, ai degetelor, cei din jurul gurii sau care controleaza miscarile ochilor.
Obtinerea controlului asupra propriului corp necesita eforturi repetate si sustinute. Ce-l motiveaza pe un bebelus ca, dupa atatea incercari nereusite de a apasa un buton sau de a prinde o jucarie, sa continue? Noi, adultii, abandonam cam dupa trei incercari demersul de a face ceva nou, in cazul in care tot nu ajungem la succes. Orice bebelus are inscrisa, insa, in programul sau genetic aceasta perseverenta, iar rasplata este pe masura incercarilor. In primul an, pentru un copil mic, fiecare victorie echivaleaza, in lumea adultilor, cu escaladarea Everestului.
Dezvoltarea functiilor motorii complexe ale bebelusului tau depinde intr-o mare masura de activitatea fizica pe care a facut-o in primul an de viata. Aici ai si tu un rol de jucat, caci, implicandu-l in activitati care presupun folosirea de forme, greutati, miscari diferite, il ajuti sa-si dezvolte fiecare grupa de muschi.
Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA.