Sindromul ovarului polichistic este o tulburare endocrină care afectează între 5 si 10% dintre femeile de vârsta reproductivă, fiind astfel cel mai frecvent dezechilibru hormonal la aceasta grupă de varstă. Paradoxal, însă, deși sindromul ovarului polichistic afecterază ciclul menstrual, fertilitatea, producția de insulină și hormoni și chiar aspectul fizic al femeii afectate, poate rămâne nedepistat (și tratat) foarte multă vreme!
De obicei, femeile cu aceasta afectiune au niveluri crescute de hormoni masculini (androgeni, in special testosteron), ciclu menstrual neregulat sau absent, chisturi ovariene (saculeti plini cu lichid) numeroase si de dimensiuni mici.
Simptome
De obicei, primele simptome apar in adolescenta, in jurul debutului menstruatiei, insa pot aparea si mai tarziu, in intervalul 20-25 de ani.
Chiar daca apare atat de devreme in cursul vietii, sindromul ovarului polichistic persista mult timp dupa aceea, si in perioada menopauzei.
Simptomele difera de la un caz la altul, cu urmatoarele caracteristici generale, nu toate prezente la aceeasi femeie:
Sindromul ovarului polichistic este boala femeilor cu cantitati excesive de hormoni androgeni. Nu insa toate femeile diagnosticate cu acest sindrom au ovare polichistice.
Pe de alta parte, numeroase femei cu menstruatii regulate si niveluri de testosteron normale au ovare polichistice. Asadar, SOP este impropriu definit ca o afectiune a ovarelor polichistice. Ea apare ca o anomalie hormonala, cu sau fara ovare polichistice.
Cauze
Producerea in exces de hormoni androgeni se explica printr-una din urmatoarele cauze:
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2