Copilul tău este mereu atent la ce se întâmplă în jurul lui, motiv pentru care trebuie să ai mare grijă cum te porți când este în preajmă. Așa cum învață să vorbească ascultând vocea ta, învață să trăiască urmărind acțiunile tale. Află ce nu trebuie să faci niciodată în fața micuțului tău.
Știi că nu trebuie să înjuri și să fumezi în fața lui, dar ce părerea ai despre uitatul la televizor? Poate ți se pare inofensiv, însă dacă vrei să îți înveți copilul să aibă un stil de viață sănătos, trebuie să îl ții activ. Nu este o soluție să îl trimiți la joacă în timp ce tu stai confortabil pe canapea, cu telecomanda în mână. Degeaba faci exerciții fizice dimineața! Dacă micuțul nu te vede făcând mișcare, va presupune că toată ziua te uiți la televizor și va dori să facă același lucru. Ieși cu el afară cât de mult poți, arată-i că ești o persoană activă și lasă televizorul pentru orele în care el doarme.
Nu spune minciuni nevinovate. Să spunem că ești trasă pe dreapta pentru depășirea vitezei legale, iar tu îi spui polițistului că te grăbești să îți iei copilul de la școală, deși ai unul singur și este pe bancheta din spate. Poate pentru tine nu înseamnă nimic, însă micuțul tău va observa asta și va presupune că poate minți și el.
Nu îl pune să țină secrete față de partenerul tău. Îl răsfeți cu un meniu de la fast-food și îl rogi să nu îi spună tatălui. Poate crezi că este un gest inofensiv, care va întări legătura dintre voi, însă în realitate îi arăți că nu este nicio problemă să îți mintă partenerul și îi subminezi, astfel, autoritatea.
Nu îl tachina de față cu alți adulți. Poate pentru tine și prietenii tăi este amuzant să îi spui copilului că se va transforma în strugure, dacă înghite un sâmbure, însă el te va crede.
Nu petrece prea mult timp pe iPad. Dacă vrei să îi cumperi un telefon înainte să împlinească șapte ani și vrei să știe cum să folosească tableta, înainte să învețe să meargă, butonează cât vrei. Dar dacă vrei ca micuțul tău să fie pasionat de cărți și de jocuri tradiționale, lasă deoparte dispozitivele digitale.
Nu îți pierde cumpătul nici măcar în fața șoferului care ți-a tăiat calea. Copiii au tendința să creadă că lucrurile rele se întâmplă din cauza lor. Chiar dacă ești supărat că a pierdut echipa ta favorită, el va crede că a făcut ceva care te-a supărat și se va speria.
Nu râde de prieteni sau de rude. Dacă îi spui de „amicul tău ratat din liceu', va ține minte și va repeta cuvintele când va fi în preajma persoanei pe care ai insultat-o.
Nu glumi pe seama profesorilor săi sau a lucrurilor care țin de școală. El va presupune că nu respecți persoana de care râzi sau școala în general și îți va copia atitudinea.
Foto Shutterstock