Lucruri daunatoare in sarcina

Trebuie sa duci o viata sanatoasa
Daca planuiesti sarcina de ceva timp, probabil ca deja ti-ai schimbat anumite obiceiuri, daca insa vestea sarcinii te-a luat pe nepregatite, acum este momentul sa incepi sa schimbi acele obiceiuri nesanatoase' din viata ta.

Tigarile
Acestea contin nicotina, gudron si monoxid de carbon, sustante toxice care nu permit trecere oxigenului in sange, implicit, la copilul tau.

In cazul mamicilor fumatoare, circulatia sangelui in placenta se face mult mai greu, iar copilul primeste mai putine substante nutritive, atat de necesare dezvoltarii lui.

Ca atare, copiii nascuti din mame fumatoare sunt mai mici si uneori se pot naste prematur. Procentul copiilor afectati de sindromul mortii subite este mai mare la cei nascuti din mame fumatoare.
Placenta previa, cat si placenta abruptio sunt doua dintre bolile ce pot aparea ca urmare a fumatului.

Si fumatul pasiv poate fi al fel de periculos. Daca ai in familie membri care fumeaza, ai grija sa nu stai in aceeasi camera cu ei in timp ce fumeaza. 

Alcoolul si drogurile
Tot ce consuma mama ajunge in planceta si implicit, la copil. Alcoolul si drogurile sunt de asemenea, daunatoare. Nu se stie exact cantitatile de alcool care pot dauna fatului, asa ca este mai bine sa eviti sa bei.

Copiii femeilor alcoolice se nasc cu diverse malformatii fizice si mentale, datorate leziunilor ce se produc pe creier din cauza alcoolului consumat de mama.

Copii ai caror mame au consumat droguri in timpul sarcinii se nasc cu tulburari hiperkinetice si deficit de atentie (ADHD).

Cofeina
Aceasta provoaca constrictia vaselor de sange, lucru ce afecteaza si copilul. Inca nu se stie in mod sigur care este cantitatea de cofeina care ar putea face rau bebeluslui, insa este recomandat sa nu beti mai mult de o ceasca de cafea pe zi in timpul sarcinii.

Tine cont si de faptul ca si ciocolata si multe dintre sucurile existente pe piata contin cofeina.

Ai grija la peste
Pestele si fructele de mare sunt ingrediente pretioase ale unei diete sanatoase, deoarece contin acizi grasi si omega 3, care previn bolile de inima.

Cea mai bogata sursa de acizi omega 3 se gaseste in pestii care traiesc in ape reci, cum ar fi pestele spada sau rechinul. Insa, cu cat pestele este mai batran, cu atat mai mare este cantitatea de substante poluante ce se alfa in carnea pestelui, cum ar fi mercurul.

Dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului poate fi afectata de o cantitate prea mare de mercur. Acest lucru este valabil si pentru bifenilii policlorurati, compusi chimi ce se gasesc in fructele de mare si in anumite tipuri de peste.

In general insa, pestii oceanici prezinta mai putine riscuri decat cei de apa dulce.
Specialistii recomanda sa nu se consume in timpul sarcinii peste-spada, macrou, lufar, tipar sau rechin.

Crevetii, tonul la cutie, somonul si somnul nu au un continut ridicat de mercur si u prezinta riscuri putand fi consumati si in timpul sarcinii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton