O vacanță cu copiii în România este mereu o idee bună. Țara noastră are locuri de vizitat minunate, obiective turistice încărcate de istorie și tradiții, peisaje superbe. Iată o selecție de locuri de vizitat în România cu copiii.
Cuprins
Munți, mare, deltă, o mulțime de peșteri și cascade, castele și cetăți, România abundă în locuri minunate ce merită vizitate și obiective turistice care atrag călători din toate colțurile lumii. Așadar, o vacanță cu copiii pe plaiurile mioritice este o idee foarte bună, un mod ca ei să cunoască măcar o parte din frumusețile care ne înconjoară.
Salina Turda poate, cu siguranță, să fie inclusă în lista obiectivelor turistice din România ce merită văzută împreună cu copiii. Pe lângă faptul că este o salină impresionantă, cei mici se pot bucura de o plimbare cu barca sau alte activități organizate în interiorul salinei.
Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Transilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania, o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament. Vârsta depozitelor salifere din Transilvania este de aproximativ 13 milioane ani, zăcământul de sare de la Turda făcând parte din acelaşi aliniament ca zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureş.
Traseul prin Cheile Turzii este deosebit de interesant pentru copii pentru că trece prin etape diferite și interesante vizual. Traseul începe într-o pădure frumoasă, cu o cărare că aleile din parc și, cireașă de pe tort, cu foarte mulți fluturi colorați care zboară prin jur.
Parcul Natural Apuseni reprezintă una dintre cele mai frumoase zone turistice din România. Este o arie protejată ce se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor. Parcul Național Apuseni poate fi pus în fruntea listei cu locuri de vizitat în România cu copiii, datorită peisajelor impresionante, traseelor montane pentru toate gusturile, cascadelor și peșterilor impresionante cu care este împânzit.
Unul dintre cele mai vizitate locuri din Cluj este Cetățuia. Aceasta oferă șansa să ai tot orașul la picioare și nu ar trebui să plecați fără să ajungeți la Cetățuie. Cetățuia a fost construită pe malul stâng al Someșului în perioada Habsburgică, în prima parte a sec. al XVIII-lea, pe dealul cu același nume și a avut ziduri în formă de stea, cinci bastioane și trei porți. Panorama de pe Cetățuie e una dintre cele mai frumoase din România.
Vezi mai multe locuri de de vizitat în Cluj cu copiii
Fie că mergeți o zi sau mai multe, Brașovul și împrejurimile sale cu siguranță vă vor oferi posibilități captivante pentru a petrece timpul cu copiii.
Dacă ajungi în Brașov trebuie neapărat să urci pe Tâmpa, atâta timp cât sunteți dornici de drumeție. Muntele Tâmpa face parte din masivul Postăvaru și este înconjurat aproape în totalitate de orașul Brașov. Dacă însă nu sunteți adepții drumețiilor, puteți alege telecabina. De la cei 960 de m altitudine, veți avea o priveliște de vis de unde vei vedea zidurile cetății Brașovului și împrejurimi.
Această cetate impunătoare, devenită reședință regală abia pe la 1920, se află la numai 30 de km de Brașov. Deși cunoscută pentru contele Dracula, aceasta este doar o legendă. Pe lângă acest castel, Branul este oricum ceva de vis din punct de vedere al priveliștilor. Cu siguranță merită trecut pe lista cu locuri de vizitat în Brașov cu copiii.
Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României. Copiii vor fi încântați să o descopere, iar părinții cu siguranță vor fi impresionați de panorama ce li se arată dincolo de zidurile cetății.
Viscri este unul dintre satele românești foarte frumoase, cu case pitorești și tradiții încă bine păstrate. Fără îndoială merită trecut în lista cu locuri de vizitat în România cu copiii. Ospitalitatea localnicilor este și ea unul dintre lucrurile care au făcut ca acest loc să devină atât de cunoscut.
Vezi mai multe locuri de vizitat în Brașov cu copiii
Transfăgărășan este drumul printre munții Făgărașului, ce începe din localitatea Bascov, județul Argeș și se termină în apropierea localității Cărțișoară, județul Sibiu. Peisajele superbe, drumul șerpuit, cascadele, Lacul Bâlea sunt doar câteva dintre obiective turistice ce îl clasează printre cele mai apreciate locuri de vizitat în România cu copiii.
Pe malul râului Porumbacu, la poalele măreților munți Făgăraș se află un loc feeric, rupt din basmele populare românești de care copiii cu siguranță vor fi impresionați iar imaginația lor va putea zbura în voie.
Mărginimea Sibiului este una dintre cele mai pitorești zone din România. Aceasta este considerată a fi o zonă etnografică unică în țara noastră ce include nu mai puțin de 18 localității. Pe lângă arhitectura vechilor sate săsești, aici veți putea descoperii și obiceiurile tradiționale ale zonei, locuitorii purtându-și încă cu mândrie costumele populare și practicând obiceiurile meșteșugărești transmise din generație în generație.
Cetatea Cisnădioara a fost construită între anii 1162-1223. Se află pe un deal de 50 m și oferă priveliști frumoase de jur-imprejur către: Munții Cibinului, Cisnădie și satul de la baza sa, Cisnădioara. Este unul dinre locurile frumoase de vizitat în România cu copiii. Drumul până sus e spectaculos datorită panoramei, însă frumusețea adevărată se dezvăluie abia de după zidurile cetății.
Vezi mai multe locuri de vizitat în Sibiu cu copiii
Cu siguranță Delfinariul trebuie inclus pe lista cu locuri de vizitat în Constanța cu copiii. Alături de Planetariu, Observatorul Astronomic și Microrezervatie, Delfinariul face parte din frumosul și interesantul Complex Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, situat la intersecția bulevardului Mamaia cu strada Soveja. Vedetele Delfinariului din Constanța sunt Peipei, Chen Cheng și Ni-Ni -trei delfini aduși în 2010 din China. Starurile cu înotătoare execută giumbușlucuri pline de farmec în fiecare zi după un program bine stabilit, smulgând zâmbete și aplauze frenetice din partea spectatorilor.
Unul dintre acele locuri de viztat în Constanța cu copiii îl reprezintă monumentul Tropaeum Traiani . O parte a istoriei dacilor și românilor a rămas în Adamclisi, și anume, monumentul Tropaeum Traiani. Ridicat între 105-106, acest edificiu este simbolul victoriei Împăratului Traian asupra Daciei. Merită văzut, fie și doar o data în drumul spre litoral. Pe lângă monument va fi întotdeauna un ghid care vă va spune într-un mod fascinant pentru copii povestea locului.
La scurtă distanță de monumentul Tropaeum Traiani se află ruinele cetății antice, copiii vor fi captivați să străbată drumul printre ele. Aceasta este considerată drept cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei și a fost construită odată cu monumentul, fiind locuită inițial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane.
Vezi mai multe locuri de vizitat în Constanța cu copiii
Castelul Huniade este una dintre cele mai impresionante clădiri istorice din Timișoara și unul dintre principalele obiective turistice. Acesta a fost construit între anii 1443 – 1447, la porunca lui Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui alt castel. În prezent, clădirea este sediul Muzeului Banatului, un obiectiv turistic important din oraș, ce adăpostește o secție de istorie și etnografie și una de științe ale naturii.
Fiind printre cele mai cunoscute locuri de vizitat în Timișoara, Bastionul Maria Theresia este un monument în stil baroc de o mare însemnătate istorică, fiind cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei. Alte fragmente ale fostei cetăți se pot observa în Parcul Botanic și pe Calea Al. Ioan Cuza. Dacă scopul inițial al Bastionului a fost acela de apărare a cetății, în prezent este folosit ca pasaj de trecere atât pentru autoturisme cât și pentru pietoni. De asemenea, Bastionul găzduiește câteva spații comerciale, restaurante, o librarie, și mai multe expoziții.
Vezi mai multe locuri de vizitat în Timișoara cu copiii
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate locuri de vizitat în București cu copiii. Micuții vor fi fascinați de exponatele din muzeu, la fiecare pas. În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa’ este format din aproximativ 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.
Muzeul Satului din București este unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee din Europa. În muzeu se pot vedea monumente originale, precum case, biserici, mori de apă și de vânt, de mare valoare istorică și artistică. Exponatele din case precum împletituri, vase, covoare, icoane și mobilă exprimă creativitatea și spiritul poporului român. Este unul dintre locurile de vizitat în București cu copiii, pentru a le arăta traiul și tradițiile de odinioară.
Palatul Parlamentului se numără printre cele mai vizitate obiective turistice din București, mulți străini oprindu-se aici când vin la noi în țară. Palatul Parlamentului poate fi vizitat și cu copiii, micuții putând afla despre această clădire de o mărie impresionantă și despre istoria ei, despre ce a reprezentat regimul comunist.
Vezi mai multe locuri de vizitat în București cu copiii
Aflat în Hunedoara, Castelul Huniazilor sau Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai cunoscute de la noi. Ba, mai mult, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa'. Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de construcţie diverse. Castelul Corvinilor impresionează prin prezenţa sa, ce domină oraşul Hunedoara.
Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Construită ca şi soluție tehnică mai facilă pentru transportul materialului lemnos decât cel pe apă, calea ferată forestieră funcționează şi astăzi, atât pentru rolul inițial, cât şi pentru transportul turiştilor prin Parcul Natural „Munţii Maramureşului.
În lista cu locuri de vizitat în România cu copiii mai mari se poate număra și cimitirul vesel de la Săpânța, din Maramureș. Poate fi o ocazie de a le prezenta copiilor un mod cu totul inedit de a vedea trecerea în neființă. Multe dintre versurile și desenele de pe crucile vesele de la Săpânța pot oferi o perspectivă diferită.
Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă în satul Humulești din județul Neamț. Locul este împânzit de exponate din poveștile îndrăgitului scriitor și poate fi oricând unul dintre obiectivele turistice din România, de văzut cu copiii.
Vezi și:
Cauți o destinație perfectă în România? Nu uita de Delta Dunării, un paradis care merită vizitat în orice anotimp