Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Clujul oferă multe posibilități celor care vor să petreacă o vacanță în familie. Iată o listă cu locuri de vizitat în Cluj cu copiii, dar și în împrejurimi.
Cuprins
Situat între Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei, orașul Cluj este încadrat de o zonă cu adevărat pitorească, așadar, poate fi locul perfect pentru o scurtă vacanță cu copiii.
Unul dintre cele mai vizitate locuri din Cluj este Cetățuia. Aceasta oferă șansa să ai tot orașul la picioare și nu ar trebui să plecați fără să ajungeți la Cetățuie. Cetățuia a fost construită pe malul stâng al Someșului în perioada Habsburgică, în prima parte a sec. al XVIII-lea, pe dealul cu același nume și a avut ziduri în formă de stea, cinci bastioane și trei porți. Panorama de pe Cetățuie e una dintre cele mai frumoase din România.
În Cluj veți găsi o grădină botanică ce se întinde pe 14 hectare și unde cresc aproximativ 10.000 de categorii specifice. Este cu siguranță pe lista cu locuri de vizitat în Cluj cu copiii. Aici, locația este împărțită pe mai multe compartimente: medicinal, economic, fitogeografic, sistematic și ornamental. Vă vor bucura cele peste 100 de specii de lalele, zambile, petunii, narcise, în funcție de sezon, dar și peste 300 de specii de trandafiri și multe alte flori.
Kids Adventure Park, Gecko Parc, Fun Park, Adrenalin Park se pot număra pe lista cu locuri de vizitat în Cluj cu copiii. Aflate imediat lângă Cluj, parcurile de aventură au trasee nenumărate, ordonate în funcție de vârstă și dificultate. Așadar, dacă stați mai mult în Cluj și sunteți dornici de aventură, cu siguranță veți găsi ceva pe plaul vostru.
Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia este un muzeu în aer liber și unul dintre minunatele locuri de vizitat în Cluj cu copiii. Denumirea este o omagiere a întemeietorului acestui parc. Aceasta este secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu etnografic din România. Dedicat satului transilvănean, parcul are o suprafață de 16 hectare. Aici, alături de casele tradiționale spațiului transilvănean sunt și câteva biserici din lemn și instalaţii tehnice țărănești.
Acest turn şi-a primit numele după breasla croitorilor care avea obligaţia să-l întreţină şi să păzească oraşul în acel punct, fiind singurul bastion al cetăţii care s-a păstrat integral. De-a lungul timpului, Turnul a fost distrus de mai multe ori. A mai fost restaurat în perioada 1956-1957, când s-a dorit deschiderea unui muzeu de istorie al oraşului Cluj, însă autorităţile comuniste de la acea vreme s-au opus.
Traseul prin Cheile Turzii este deosebit de interesant pentru copii pentru că trece prin etape diferite și interesante vizual. Traseul începe într-o pădure frumoasă, cu o cărare că aleile din parc și, cireașă de pe tort, cu foarte mulți fluturi colorați care zboară prin jur.
Cheile Turzii sunt situate în extremitatea estică a Munţilor Apuseni şi au o lungime de circa 2 kilometri. Zona prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic cu grote de eroziune pe marginea pârâului Hăşdate, grohotişuri, colţuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereţi abrupţi, de la stâncă şi grohotiş la vegetaţie abundentă. Aici pot fi văzute specii de lilieci, de peşti, de amfibieni şi, de păsări.
Un loc pitoresc ce poate fi inclus în lista cu locuri de vizitat în Cluj cu copiii. Lacul Tarnița este un lac artificial, de acumulare, format în urma construirii unui baraj în anul 1974. Barajul care măsoară 97 m înălțime și 237 m lungime. Este localizat între localitățile Mărișel, Gilău și Râșca. Lacul, întins pe o suprafață de 8 km și cu o adâncime maximă de 70 m, este deschis turiștilor pentru sporturi precum pescuitul, ski-ul nautic, jetski, înot sau plimbări cu barca. În zonă se organizează ș evenimente sportive și concursuri.
Salina Turda este unul din principalele obiective turistice ale Trasilvaniei, reprezentând un adevărat muzeu al mineritului în sare din Transilvania, o bază de agrement modernă şi, în acelaşi timp, o bază de tratament. Vârsta depozitelor salifere din Transilvania este de aproximativ 13 milioane ani, zăcământul de sare de la Turda făcând parte din acelaşi aliniament ca zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor şi Ocna Mureş.
Cum copiii sunt în general captivați de ideea unui castel, Banffy se poate regăsi pe lista cu locuri de vizitat în Cluj cu copiii. Castelul Banffy din Bonţida este unul din monumentele de arhitectură reprezentative pentru barocul transilvan, bogăţia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducându-i şi numele de „Versaille-ul Transilvaniei. A fost ridicat de familia Bánffy în comuna Bonţida, localitate situată la aproximativ 30 de kilometri Est de Cluj-Napoca.
Te-ar putea interesa și:
Locuri de vizitat în România cu copiii
Locuri de vizitat în Sibiu cu copiii
Locuri de vizitat în Brașov cu copiii