84% dintre parintii din mediul urban si 78% din cel rural cunosc modul in care se dezvolta limbajul copiilor. 95,4% dintre parinti au stiut sa aprecieze dezvoltarea fizica a copilului lor si doar 90% – dezvoltarea psihica, conform UNICEF.
Micuta Julie are noua luni si se afla in scaunelul ei inalt; culege una cate una bucatelele rupte dintr-un biscuit si le roade cu cei sase dinti proaspat aparuti. La fereastra bucatariei se opreste o duba alba. Distrasa si entuziasmata, Julie lasa bucatelele de biscuit sa cada si arata cu degetul sau grasut catre masina de posta. „Priveste!, spune degetul aratator, insotit de un torent de gangureli. „E postasul! Prietenul meu, postasul!.
Aratatul cu degetul este primul instrument de comunicare al bebelusului, in primele luni de viata. Este si un instrument universal. De obicei insotind ganguritul, acest gest exprima toate tipurile de dorinte, interese, nedumeriri, asteptari, precum si prietenia si curiozitatea. Aratatul cu degetul le include pe toate. Este felul in care Julie se conecteaza la lumea inconjuratoare si o constientizeaza. Degetul intins – cu mesajul „vezi ce vad si eu? sau „uite ce cred eu – devine rapid principalul instrument al „vocabularului ei si forma cea mai utilizata a limbajului secret. De asemenea, acesta este si un instrument social, un pas inainte in dezvoltarea comunicativa a copilului.
CONFORT Si SIGURANTA
Jucandu-se, bebelusii invata sa comunice, sa se miste si sa exploreze lumea din jurul lor. |n primele luni de viata, cele mai instructive jocuri sunt cele prin care mama si cel mic interactioneaza. |n acest fel, bebe asociaza atingerea, chipul si sunetul vocii mamei cu sentimentul de confort si siguranta. |n plus, legatura dintre cei doi devine si mai stransa, multumita bucuriei resimtite de bebelus atunci cand se joaca.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2