Noua lege a vaccinării: Părinții riscă amenzi de până la 5000 de lei

Părinţii care nu se informează despre vaccinare şi nu îşi asumă în scris refuzul vaccinării copiilor pot primi amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei. Mai mult, cei care pleacă din țară şi nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi și mai mari, între 2.500 şi 5.000 de lei.

Amenzile însă nu sunt destinate numai părinților. Ele pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul instituţiilor şi cadrelor medicale care dau informaţii greşite despre vaccinare.

Legea vaccinării este deja finalizată și în scurt timp va fi pusă în dezbatere publică. Aceasta stabileşte responsabilităţi clare pentru medicul de familie, comisiile judeţene de vaccinare, Ministerul Sănătăţii, şcoli şi părinţi.

Potrivit noii legi a vaccinării, medicul de familie este obligat să informeze corect părinţii în legătură cu vaccinarea şi, în cazul în care aceştia refuză să îşi imunizeze copiii, va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. La rândul ei, Comisia Judeţeană de Vaccinare va organiza şedinţe de consiliere cu părinţii şi va stabili un plan de recuperare a vaccinurilor. În cazul în care părinţii refuză vaccinarea copiilor şi după ce află care sunt consecinţele neimunizării, Comisia Judeţeană de Vaccinare le pune la dispoziţie, la cererea acestora, formularul de refuz pe care părinții sunt obligați să-l semneze pe proprie răspundere. În cazul în care părinţii nu se prezintă la convocarea Comisiei Judeţene de Vaccinare pot fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.500 de lei. Tot 2500 de lei ar fi amenda și pentru părinţii care refuză să semneze formularul de refuz al vaccinării.

Amenzi între 2.500 şi 5.000 de lei sunt prevăzute și pentru părinţii care pleacă din ţară şi nu desemnează o persoană responsabilă de vaccinarea copilului.

Și medicii primesc amenzi

Instituţiile şi cadrele medicale care încalcă dispoziţiile legii şi dau informaţii greşite sau incomplete despre vaccinare vor fi sancţionaţi cu avertisment sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.

Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministrul susține că noua lege este practic baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri.

Controversele legate de vaccinare

În ultimii ani vaccinarea copiilor a stârnit tot mai multe controverse. Mai multe organizaţii şi persoane publice susţin că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, în condiţiile în care riscurile vaccinării sunt mari. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Sănătăţii au atenţionat că înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.

Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, precizând că numai prin imunizare pot fi prevenite boli infecţioase grave, iar vaccinarea constantă poate duce la eradicarea unor boli.

Citește și:

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton