UPDATE 30.06 | Ministerul Muncii a anunțat că mamele sau tații care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare se pot adresa, începând de vineri, 1 iulie, Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti (APISMB), după caz.
O noutate constă în faptul că solicitanţii nu mai sunt obligaţi să depună documentele doar la sediul agenţiilor teritoriale, ci le pot trimite şi prin poştă sau prin e-mail, în format scanat.
Reluarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie – 1 august 2016, inclusiv. În cazul în care cererile se depun după 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, potrivit Ministerului Muncii.
UPDATE 23.06 | Normele de aplicare a legii modificate privind concediul de creștere a copilului au fost aprobate, iar legea va intra în vigoare începând de la 1 iulie. Iată care sunt principalele modificări și cine poate beneficia de ea:
Plafonul eliminat
Plafonul maxim de 3400 de lei a fost eliminat, urmând ca mamele cu venituri mai mari să primească 85% din venitul realizat în ultimele 12 luni din ultimii doi ani. Indemnizația minimă nu va fi mai mică de 1062 de lei.
De asemenea, mamele sau tații care optează pentru doi ani de concediu (sau trei în cazul copilului cu handicap) vor putea primi pe toată perioada aleasă 85% din veniturile realizate, nu va mai exista limita de 1200 în cazul celor care optează pentru doi ani și nici limita de 3400, indiferent de opțiunea părintelui.
Reluarea concediului de creștere și recalcularea indemnizației
În cazul părinţilor care la data de 1 iulie se vor afla în plata stimulentului de inserţie, în concediul fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani sau care au optat pentru realizarea de venituri impozabile, „reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016, dacă cererea (…) se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv”, arată Hotărârea de Guvern.
Persoanele aflate în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (ori trei ani, în cazul copilului cu handicap) şi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani – precum şi în plata stimulentului de inserţie – îşi vor putea modifica opţiunea în baza unei cereri şi a actelor cu care se dovedeşte suspendarea realizării veniturilor impozabile pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani).
Actele pentru prelungirea sau reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui depuse la agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au fost și inițial depuse actele. Părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an vor fi nevoiţi să depună cererea, pentru prelungirea acordării drepturilor, cu minimum 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un a. Desigur, nu înainte de 1 iulie.
Mai mulți părinți vor primi indemnizație
Dacă până acum veniturile se calculau doar de pe ultimele 12 luni, modificările permit ca acestea să fie calculate în funcție de veniturile obținute în 12 luni din ultimele 24 de luni. Prin urmare, vor fi mai mulți părinți care se vor bucura de dreptul la concediul de creștere a copilului și la obținerea indemnizației aferentă.
UPDATE 19.04 | Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru Legea Indemnizației. El a declarat acest lucru în cadrul ceremoniei de învestitură a noului ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, căruia i-a cerut să nu trateze această lege pur din punct de vedere contabil. Șeful statului a subliniat că este o lege necesară care poate ajuta la creșterea natalității și atunci este foarte importantă.
'Personal consider că această lege este una bună şi este bine venită. Vă încurajez să găsiţi în Guvern cele mai bune soluţii pentru a aplica această lege. Vă rog să nu trataţi această lege într-un mod contabil. Este foarte importantă pentru România în contextul demografic”, le-a transmis şeful statului reprezentanţilor guvernului.
Plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege care prevede eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei pe lună și acordarea a 85% și pentru mamele care aleg să stea doi ani acasă. Camera Deputaților este cameră decizională în acest caz, legea urmând să intre în vigoare de la 1 iulie, după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Așadar, potrivit noilor modificări, și mamele care vor alege să stea doi ani acasă vor primi 85% din venitul realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani. Mai exact, dacă mama nu a muncit 12 luni complete în ultimul an se iau în calcul veniturile realizate în 12 luni din ultimii 2 ani.
De asemenea, indemnizația nu va putea fi mai mica de 85% din salariul minim brut pe țară, care de la 1 mai va fi de 1250, ceea ce înseamnă că indemnizația minimă de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1060 de lei lunar.
Stimulentul de inserție va rămâne în continuare în valoare de aproximativ 500 de lei pentru mamele care aleg să se întoarcă mai devreme la muncă.
În cazul în care mama are gemeni sau tripleți indemnizația se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pentru fiecare copil.
Aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 iulie 2016. Camera Deputaților este for deicizional în acest caz, ceea ce înseamnă că acesta a fost votul final. Legea și normele de aplicare vor fi publicate în Monitorul Oficial după ce vor fi promulgate de președintele Klaus Iohannis.
Până când vor fi publicate aceste norme de aplicare, mamele care doresc că consulte raportul cu amendamente o pot face aici.
Guvernul a anunțat că nu este de acord cu această lege, pentru că în buget nu este prevăzută suma necesară acoperirii cheltuielilor survenite în urma adoptării acestei legi. Cristina Pocora, inițiatoarea proiectului, a precizat însă că sursa din care se poate finanța acest proiect de lege este excedentul bugetar de 788 de milioane de lei de care dispune Guvernul.
Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, a decarat că prin acest proiect de lege sunt scoși din criză mamele și copiii din România, adică li se redau drepturile pe care le aveau înainte de a fi luate măsurile de criză.
„Noi, în comisie, am readus indemnizația în drepturile sale firești și anume acelea de asigurare socială și nu de asistență socială, am reușit să dezlegăm cuantumul indemnizației de indicatorul social de referință, care din 2010 a rămas la 500 de lei și nu l-a mai crescut nimeni și să-l legăm de un indicator mai fezabil, și anume venitul minim garantat în plată, care în ultimii ani a crescut continuu. Ajunsesem în acest moment să avem indemnizații pentru creșterea copilului mai mici decât salariul minim, ceea ce este o nedreptate profundă făcută mamelor”, a declarat Solomon.