Scutece, plimbare, biberon, scutec, somn, biberon, scutec, baie, biberon, scutec, somn… Cine nu s-ar enerva in ritmul acesta? Dupa primul an, apar altele…
Nu vrea sa coboare de pe tobogan, isi murdareste bluza la fix cinci secunde dupa ce s-a imbracat, rupe tot sau canta in loc sa doarma la pranz.
Cand astfel de lucruri incep sa te scoata din minti, cand preferi sa dai cu farfuria de pamant decat sa accepti ca lui bebe pur si simplu nu ii place pestele sau cand il smucesti de manuta pentru ca se eternizeaza' la masinute, e clar: e timpul sa iei lectii de calm.
Mai intai, cheama o alta mamica la o cafea, sau iesi, pur si simplu, in parc.
O barfa, o poveste despre copiii altora (mult mai prost educati si mai putin dragalasi decat al tau) o sa te mai linisteasca: la tine lucrurile nu sunt deloc asa negre cum par. Daca sunt, continua cu lectia numarul doi…
Ultima lingurita
Mutrele pe care copiii le fac la masa sunt o nesfarsita sursa de nervi. Toate mamele stiu ca ultima lingurita din farfurie nu valoreaza mare lucru din punct de vedere nutritional.
O mamica disperata a ajuns chiar la concluzia ca borcanelele cu mancare pentru copii sunt facute cu o lingurita in plus, altfel nu se explica de ce copilul ei, indiferent cat i-a fost de foame, nu mananca niciodata ultima lingurita.
Deci, consoleaza-te cu ideea ca aceasta e o axioma, nu te enerva, ai incredere in copilul tau si accepta ideea ca nu va vrea niciodata ultima lingurita.
Poti chiar sa faci o regula din a manca tu sau tata ultima lingurita. In felul asta, il poti invata ca e bine sa imparta cu altii ceea ce lui i se pare prea mult.
Conform unor teorii, pe care le puteti crede sau nu, anxietatea copiilor este cauzata pana in jurul varstei de sapte ani, de nervii mamei. Asa ca, linistiti-va!
Las-o mai moale!
Un alt izvor de griji si suparare este murdaria. Venirea unui copil intr-o casa aduce cu sine teama de boli si infectii si, uneori, o adevarata isterie legata de neputinta de a lupta cu praful.
A intra incaltat in living sau a uita o carpa de praf pe bufet sunt semintele unor scandaluri zilnice iar copilul resimte si el tensiunea, indiferent daca este justificata sau nu. Macar din cand in cand nu incerca sa fie totul impecabil.
Lasa spalatul geamurilor pe saptamana viitoare, uita sa cureti dupa ce ai dat laptele in foc si, pentru Dumnezeu, nu mai calca toate body-urile copilului!
Este obligatoriu insa sa folosesti timpul economisit ca sa faci castele din cuburi, sa prelungesti baita copilului sau, si mai bine, sa mergeti la un loc de joaca special amenajat.
Suna un prieten
In unele cazuri, vizita unei prietene – cu tot cu copilul din dotare – se poate dovedi utila. Cu cateva amendamente: este posibil ca cei mici sa nu se inteleaga sau ca al tau sa faca figuri', fiind sacait si obosit de prezenta celuilalt copil (n-am mai precizat ca ar fi bine sa fie de varste apropiate vizitatorii!).
In situatia in care lucrurile nu decurg cum te asteptai tu, in nici un caz nu te apuca sa te scuzi pentru deranj' sau pentru comportamentul necivilizat' al odraslei tale. Asta va induce un stres suplimentar, pe care copilul il va simti imediat.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2