Jucariile potrivite

Copilul a crescut si nu mai are nevoie de zornaitori, de inele de plastic de bagat in gura, de ce il facea foarte fericit cand era bebelus si nu statea decat in brate, in carut sau in tarc.

Dupa varsta de 1 an, abilitatile motorii ale copilului se dezvolta foarte rapid. Coordonarea ochi-mana progreseaza. Copilul devine foarte interesat de obiectele (jucariile) care se misca. Deocamdata, masinile de colectie le punem deoparte, pentru mai tarziu.

Mult mai tarziu. Daca va mai aduceti aminte din alte articole, la aceasta varsta cei mici adora sa deschida si sa inchida, sa puna si sa scoata si sa joace cucu-bau.

Nu prea presupun aceste activitati multe jucarii, nu? Asa ca alegem din mormanul de jucarii numai ce este de interes, iar pe celelalte le punem in saci pe balcon sau in magazie, pentru cand va fi nevoie de ele. Iata ce vom pastra si de ce:

  • Cuburile colorate – supermultifunctionale, cu ele copilul invata si sa construiasca (pe verticala si orizontala), invata culorile, mai tarziu invata sa numere, sa compare. Atentie ca ele sa fie destul de mari si sa aiba colturile rotunjite!
     
  • Inelele de plastic colorate, cu dimensiuni diferite, care se asaza pe suport conic; mai tarziu, copilul le poate arunca la tinta, dar deocamdata sunt utile pentru a invata culorile, notiunea de mai mic, mai mare.
     
  • Camionul mare in bena caruia poate sta si copilul, masina sau calutul balansoar, cu conditia sa fie sigure si usor de manevrat de catre cel mic.
     
  • Jucariile cu bat de impins – rata, fluturele, avionul sau orice altceva este la capatul celalalt al batului sunt un deliciu pentru pustiul care merge deja independent pe picioarele lui; atentie insa la maner sa fie bine protejat, sa evitam ca „grabitii” sa isi infiga mutrita in capatul batului de plastic.

    De pastrat sunt si camionasele cu incarcatura din dotare – busteni, butoaie, pietre, toate din plastic. Avioanele, autobuzele din plastic sau lemn, pline cu obiecte si pasageri, cu care ne putem juca si separat, sunt bine-venite in acest moment.
     

  • Papusile si animalele de plus (cu par scurt) nu trebuie sa lipseasca de pe raft, indiferent daca avem baiat sau fata.
     
  • Jocurile de recunoastere a formelor: fie cele care se introduc in recipiente care au decupate pe ele formele jucariilor, fie puzzle-uri din lemn sau mijloace de transport etc.

In niciun caz nu lasam la indemana copilului jucarii care sunt peste nivelul varstei lui! Ele vor fi folosite la vremea potrivita.

Putine, dar bune
Foarte multi parinti ma privesc dezaprobator atunci cand le spun ca nu ar trebui sa lase la indemana copilului foarte multe jucarii.

Primesc de la ei raspunsuri de genul „Pai, oricum, nu se joaca cu toate” sau „Dar ii place sa le rastoarne pe toate in mijlocul camerei”, ori „A, oricum nu se joaca cu ele, stau pe rafturi acolo, iar el tot cu telecomanda, telefoanele noastre sau obiectele din bucatarie se joaca”.

Acestea nu sunt argumente, ci niste vorbe care nu au nicio legatura cu subiectul. Repet: copilul nu are nevoie si nici nu trebuie sa aiba la indemana mai mult de 2-3 jucarii din aceeasi categorie.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani
Buton