În primul an de viață și mai ales în primele luni, bebelușul tău este în etapa de dezvoltare senzorială. El reacționează foarte bine la stimuli și de modul în care îi antrenezi simțurile depinde dezvoltarea lui. Uite ce jucării îl ajută să progreseze și îi dezvoltă inteligența.
În primele luni bebe este atras de jucăriile mari, colorate. Jucăriile montate deasupra patului, jucăriile plutitoare, cele pentru baie – sunt prieteni buni la această vârstă.
Bebelușul tău își descoperă mânuțele și încearcă (va reuși destul de repede) să atingă sau să prindă obiectele din jurul lui și începe să 'guste' din lucruri. Deja după 3 luni, începe să dezvolte o preferință pentru o anumită jucărioară, pe care învață repede să o recunoască. Jucăriile care stimulează simțul tactil, din materiale de texturi diferite, sunt foarte apreciate în această perioadă. Bile textile, din cauciuc sau silicon moale, cuburi textile pe care le va suprapune fără precizie întâi îl ajută să-și dezvoltă coordonarea mâini-ochi.
Jucăriile care scot sunete sunt foarte potrivite în această perioadă, în care cel mic începe să repete sunete, silabe (care nu au însă semnificația pe care le-o dăm noi, adulții, chiar dacă întâmplător formează cuvinte). Bebelușul începe să asocieze sunete cu imagini – cărțile cartonate, cu animale, prevăzute cu elemente 3 D și care scot sunete sunt potrivite începând de la această vârstă, chiar dacă ție ți se pare că bebe e prea mic.
Bebelușul va prefera obiectele mari. În preajma primei aniversări, jucăriile de tras-împins sunt foarte potrivite – îi stimulează abilitățile motrice și îl ajută să stea pe verticală, marea descoperire din preajma primei aniversări, când bebe se pregătește pentru primii pași independenți (dacă nu i-a făcut deja). Printre jucăriile lui preferate încep să se numere și alimentele și recuzita de la masă. Bebe se va juca și cu castronașele sau lingurițele, dar și cu mâncarea în sine.
foto Shutterstock