Jocuri pentru dezvoltarea atenției

Participarea activă a părinților la dezvoltarea fizică și psihică a copilului lor este foarte importantă. În primii (cel puțin 10) ani din viață, această dezvoltare este mediată de joc.

Proces psihic cognitiv de orientare selectivă a energiei psiho-nervoase asupra unor obiecte, însușiri, procese, atenția e foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă generală a copilului. Iată cum putem dezvolta prin joc atenția.

 

Angry birds, varianta de casă

Pe o măsuță, înșirați mai multe jucării mărunte în chip de mâncare pentru păsările flămânde, iar copilul este paznicul obiectelor. Două păsări (orice jucării pot juca acest rol), în mâinile adultului, vin pe neștiute, pe rând, cu zgomot, să fure mâncarea, iar copilul trebuie să ia de pe masă înaintea „păsării obiectul spre care ea se îndreaptă, apărându-și pro viziile.

După ce a salvat jucăria atacată, o pune la loc și așteaptă următorul raid aerian. Jocul se poate încheia într-o dezlănțuire de gâdilituri între „păsările supărate că nu au mâncat și paznicul vigilent.

 

Coliere și brățări

Acest joc dezvoltă nu numai atenția concentrată, ci și manualitatea. Daruri de ziua mamei și bunicii, colierele și brățările din mărgele sau paste făinoase pictate în șirate cu foarte multă răbdare pe șnur pun la încercare răbdarea și atenția copiilor, mai ales dacă în timpul în care înșiruie, copilul e pus să spună o poveste (preferabil inventată) sau să cânte. Diversificați monotonia șirului de paste cu materiale din natură de tipul florilor uscate parfumate și solicitați copilului să facă o succesiune anume – 3 paste-o floare, ca să complicăm sarcina pentru atenție.

 

copii atențieVăd ceva roșu/albastru

Pe măsuță se înșiră jucării din două culori (de exemplu, roșii și albastre), sortate în două grupuri pe acest criteriu, iar părintele cere o jucărie descriind-o – vreau ceva roșu, mic și cu roți (copilul să aleagă mașinuța), vreau ceva albatru, lung, cu care scriem (creionul). Copilul trebuie să găsească și să dea obiectul cerut repede, altfel vine imediat următoarea solicitare, copilul fiind nevoit să fie foarte atent și la obiectele de pe masă, și la criteriile de selecție din „cererea adultului.

 

Sticlele mișcătoare

La acest joc participă întreaga familie, însă copilul este liderul – cel care dă comenzile de mișcare. Stând comod pe fotolii sau canapea, fiecare are la dispoziție patru PET-uri pline cu apă, pe care le va pune astfel încât să le rostogolească (fără să le scape) cu mâinile, respectiv picioarele (un pet sub fiecare mână, picior). Comenzile vor fi la început simple – mișcă față-spate și mâini și picioare; apoi mâinile și picioarele în sensuri inverse (mîinile rosto golesc întâi față-spate, picioarele spate-față); altă mișcare, de data asta mai complicată: mâna stângă și picio rul stâng față-spate, iar mâna dreaptă și piciorul drept spate-față; iar varianta cea mai complexă: mâna dreaptă și piciorul stâng față-spate, iar mâna stângă și piciorul drept spate-față. Iese din joc cine scapă sticlele.

 

Text: Cristiana Haica

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie
Buton