Jocuri cu cărți distractive pot fi jucate cu cei mici ca o metodă amuzantă și captivantă de a petrece timpul împreună. Iată unele dintre cele mai populare jocuri de cărți ce pot fi jucate împreună cu copiii.
Cuprins
Începând de la vârsta de 5-6 ani, copiii pot juca multe dintre acele jocuri cu cărți ce au reguli simple și sunt mai ușor de pus de în practică. Chiar dacă micuții iubesc să câștige tot timpul, fiind foarte supărați ori de câte ori nu sunt ei învingătorii, puteți totuși să le antrenați atenția jucându-vă împreună cu cărțile de joc.
Indiferent că vorbim despre jocuri cu cărți sau orice altfel de jocuri, psihoterapeuții susțin că este un lucru bun să-i lăsăm, din când în când, pe copii să câștige. Specialiștii susțin că nu trebuie să subestimăm copiii. Ei știu că noi îi lăsăm să câștige iar acest lucru nu are consecințe negative, așa cum s-ar crede, ba dimpotrivă. Copiii vor învăța din exemplul dat și, la rândul lor, le vor permite celor mai mici decât ei să câștige, fiind astfel mai toleranți.
Unul dintre cele mai amuzante jocuri cu cărți, Killer, predă-te are reguli simple și este ușor de jucat, atât de adulți, cât și de copii.
Din pachetul de cărţi se scot un număr de cărţi egal cu numărul de jucători. Obligatoriu, printre acestea, se vor scoate un As-care este Killer şi un Popă- care este polițist.
Cărţile scoase se amestecă, se aşază pe masă cu faţa în jos iar fiecare jucător va trage câte o carte.
Jucătorul care va trage As-ul va fi Killer-ul şi va trebui să „omoare' toţi jucătorii fără a fi prins de poliţist.
Pentru a „omorî' un jucător Killer-ul trebuie să îi facă cu ochiul unui jucător. Acesta, la rândul lui, spune mort, fără a insinua însă cine este Killer-ul. În orice moment poliţistul poate spune oricărui jucător (pe care îl bănuieşte a fi killer-ul) Killer, predă-te !
Dacă poliţistul ghiceşte corect, va câştiga jocul. Dacă greşeşte, killer-ul va câştiga jocul. Poliţistul nu poate fi omorât de killer.
Război este poate unul dintre cele mai simple jocuri cu cărți și poate fi jucat de copii fără a li se părea prea complicat.
Se împart toate 52 de cărţi jucătorilor, iar aceştia trebuie să le ţină în grămadă cu faţa în jos. Fiecare concurent aşază prima carte din grămadă cu faţa în sus pe mijlocul mesei.
Cele mai bune cărți sunt cele care au și valoarea cea mai mare, respectiv valetul, dama, popa și asul.
Cel care are cartea mai mare ia toate celelalte cărţi şi le pune sub grămada sa. Dacă doi jucători pun la bătaie o carte cu aceeaşi valoare, ajung la război. În cadrul războiului, cei doi pun jos câte cărţi indică valoarea celei de la care s-a declanşat războiul. Ia teancul strâns cel a cărui ultimă carte a avut valoarea mai mare. Câştigă cel care adună toate cele 52 de cărţi.
Și Macao face parte dintre cele mai simple jocuri de cărți. Cu puțină atenție, Macao poate fi jucată de copii chiar și cu vârsta de 5 ani.
Fiecare jucător primeşte 5 cărţi. Se împart cărţile şi se pune una cu faţa în sus. Primul jucător trebuie să pună peste cartea de jos una cu acelaşi semn (inimă roşie, romb, treflă sau inimă neagră) sau de aceeaşi valoare (adică 8 peste 8 sau damă peste damă).Următorul jucător trebuie să respecte aceleaşi reguli tot așa.
Cine nu are în mână nici o carte pe care poate să o pună jos, trebuie să ia una din teancul celor rămase. Dacă un jucător are mai multe cărţi de aceeaşi valoare (de exemplu doi, trei sau patru popi), poate să le pună jos pe toate odată.
Așadar, cine pune cartea de doi sau de trei jos îl obligă pe următorul să ia două sau trei cărţi. Acesta din urmă poate contraataca cu un doi sau un trei, astfel că următorul va lua din teancul cărţilor rămase suma doiarilor sau treiarilor puşi jos.
Dacă un jucător pune jos trei de 2, cel de după el trebuie să ia de jos şase cărţi sau poate să pună şi el un 2 şi cel care urmează va lua opt cărţi! Când un jucător pune jos un 4 sau mai mulţi, următorul jucător nu mai poate juca o tură sau mai multe. Acesta, la rândul lui, poate contra cu una sau mai multe cărți 4 și următoarea persoana nu mai poate juca atâtea jocuri câte cărți de 4 sunt jos.
Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână e obligat să anunţe Macao'. Dacă uită şi apucă altul să strige înaintea lui Macao, atunci e obligat să ia cinci cărţi. Câştigă cel care scapă cel mai repede de cărţile din mână, iar jocul continuă până când rămâne un singur jucător cu cărţi în mână.
Tabinet este un unul dintre acele jocuri cu cărți potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii mai mari de 5-6 ani. Tabinetul implică adunări, astfel că acesta va fi un mod interesant de a-l ajuta pe cel mic să calculeze.
Se distribuie 4 cărți primului jucător, care are dreptul să aleagă ce cărți i se dau. Acesta le poate refuza o dată dacă nu sunt bune, exceptând cazul în care are 2 cărți cu puncte. Dacă le refuză, le întoarce pe față, lăsându-le la masă. În aceste condiții i se dau alte șase cărți pe care nu are voie să le mai refuze. Dacă acceptă cele 4 cărți inițiale i se mai dau 2 cărți (un total de 6 cărți). Ulterior celorlalți jucători li se distribuie tot câte 6 cărți. Dacă primul jucător nu a refuzat, după ce s-au distribuit cărțile tuturor jucătorilor, se întorc urmatoarele 4 cărți cu fața-n sus.
Jocul implică începerea calculelor pentru a ridica de pe masă cât mai multe cărți a căror valoare însumată este egală cu valoarea unei cărți din mâna celui care trebuie să joace. Cu aceeași carte se pot ridica mai multe seturi de perechi a căror sumă este egală cu cartea care se joacă.
Cu un 9 se ia un 2 și 7, cu un valet dacă la masa ai un zecar și un doiar, 2 + 10 = 12, deci cu valetul poți lua zecarul si doiul. De-altfel poți lua de pe masă în orice combinație, numai să fie egal cu ce ai tu în mană.
Fiecare jucător pune carțile luate într-un teanc cu fața în jos. Dacă cel care trebuie să joace nu poate ridica nimic de pe masă trebuie să pună o carte jos pe care o vrea, din mână. Dacă unul dintre jucători ia toate cărțile de pe masă, se cheamă ca a făcut o tablă (trebuie să întoarcă o carte din cărțile pe care le-a luat de pe masă cu fața în sus ca să nu uite de tablă). Dacă un alt jucător sau echipa adversă a făcut o tablă, cel care a făcut înainte tabla, trebuie să o ridice' (adică să reântoarcă cartea cu fața în jos). Tabla valorează un punct.
După ce se termină toate cele 6 cărți din mână, se împart iarași din pachet câte 6 cărți pentru fiecare jucător. Dacă la sfârșit nu mai sunt câte 6 cărți de fiecare jucător, se împart cărțile în mod egal la fiecare jucător, astfel încât fiecare să aibă acelasi număr de cărți. Se pun din nou 4 cărți jos din teancul inițial dacă nu rămane nici o carte.
Scopul este să faci cât mai multe puncte la final.
Unul dintre cele mai cunoscute jocuri cu cărți, Popa prostul are reguli simple, ușor de înțeles și de aplicat.
În funcţie de numărul de jucători se va folosi un număr egal de perechi de cărţi. Suplimentar se va mai adăuga o carte, care reprezintă Popa prostul.
Se vor împărţi apoi cărtile (câte 4 pentru fiecare jucător) iar la final o carte va rămâne pe masă, cu faţa în jos.
Primul jucător va trebuie să pună pe masă o carte cu faţa în jos iar apoi va lua cartea care se afla înainte pe masă. Jocul va continua în acelaşi ritm, fiecare jucător (când îi vine rândul) va pune o carte jos după care va lua cartea ce se află deja pe masă.
Scopul jocului este de a avea toate cele 4 cărţi cu acelaşi număr, indiferent care. Primul jucător care reuşeşte să aibă cele 4 cărţi le va aşeja rapid pe masă. Jucătorul care în acel moment are în mână cartea desemnată a fi Popa prostul pierde jocul.
Unul dintre acele jocuri cu cărți foarte amuzante este trombon. Chiar dacă acest joc implică 'minciuna', copiii îl vor găsi amuzant. Totuși, nu este recomandat copiilor preșcolari, pentru că aceștia nu vor înțelege foarte bine regulile jocului.
Se împart toate cărțile. Apoi, primul jucător pune pe masă un număr de cărți cu fața în jos și anunța ce tip de cărți sunt. Următorii jucători trebuie să pună și ei jos câte cărți vor ei și anunță câte cărți au pus jos. Înainte că următorul jucător să pună și el cărțile lui se poate strigă de către oricare dintre jucători Trombon.
Dacă cineva strigă trombon, pot fi două situații:
– cărțile puse de către jucător corespund toate că valoare cu tipul de cărți anunțat de către primul jucător și atunci cel care a strigăt Trombon' ia toate cărțile de pe masă.
– cărțile puse de către jucător, nu corespund toate cu tipul de carte anunțat de primul jucător, și atunci cel care a mințit' ia toate cărțile de pe masă.
Dacă au fost acoperite cărțile de următorul jucător, înainte de a se spune trombon, trombonul nu mai este valabil și se continuă jocul.
Se mai poate spune și trombon de cărți' atunci când numărul de cărți puse de jucător este suspectat că nu corespunde cu numărul declarat, și se aplică regulile de mai sus. Cel care termină primul cărțile din mână este câștigător, iar cel care rămâne cu cărți în mână pierde.
Te-ar putea interesa și:
Vrei să-ți antrenezi mintea în continuare? Încearcă să răspunzi la aceste ghicitori grele!