Jocul preferat şi personalitatea

Observarea jocului copiilor ne ajută să le înţelegem mai bine personalitatea, pentru că, prin joc, cei mici se exprimă pe ei înşişi aşa cum sunt la un moment dat.

Jocul este principalul mod prin care copilul: încearcă să cunoască şi să înţeleagă lumea, învaţă şi exersează comportamente, exersează relaţiile sociale, rolurile şi regulile, comunică sentimentele, gândurile, temerile, neînţelegerile pe care le are, se disciplinează.

Prin joc, copilul învaţă să se controleze pe el însuşi, să fie flexibil în abordarea situaţiilor şi să îi respecte pe ceilalţi.
Jucăriile şi jocurile sunt instrumentele cu care ei pun în scenă desfăşurarea vieţii lor psihice într-un anumit moment.

Ce jucării aleg, modul în care le manipulează, ce rol dau ei acestor „actori ai jocului pot fi instrumente de înţelegere profundă a copiilor.

Copiii extrovertiţi preferă jocurile de mişcare, agreează jocurile de rol şi sunt iniţiatori şi moderatori ai jocurilor de grup.

Jucării de fete sau de băieţi?
Asta dacă nu cumva noi, ca părinţi, restricţionăm, prin preferinţele şi prejudecăţile noastre, alegerea liberă a jucăriilor de către copil.

De câte ori nu ne-am trezit alegând jucăriile pe criteriul jucării de fete şi jucării de băieţi? Multe fete preferă să se joace cu maşinuţe, scule de reparat, roboţi şi asta îi sperie pe părinţii care se tem că le va fi afectată feminitatea.

Şi multor băieţi le place să se joace cu păpuşi sau ursuleţi, sau veselă de bucătărie, dar asta nu le ştirbeşte cu nimic viitoarea masculinitate. Ei doar experimentează, cunosc mai bine ceea ce văd că fac adulţii, indiferent de sex, nu îşi asumă roluri de gen.

 

Exersează roluri
Un băiat care se consideră „mămica unui ursuleţ sau o fetiţă care se joacă de-a tatăl unei familii de copii în jocul „de-a familia nu au probleme de identitate de gen, ci pur şi simplu exersează roluri sociale, ca nişte actori.

Prin interpretarea rolului, ei înţeleg mai bine ce gândeşte, simte şi ce „mână în acţiune personajul imitat. Alegerea jucăriilor şi a jocurilor de către copil are o semnificaţie deosebită pentru descifrarea personalităţii acestuia, dar este important şi modul în care foloseşte jucăriile respective.

Copilul poate alege jucăria pentru că o are şi colegul de la grădiniţă, vecinul din faţa blocului sau din parc, a văzut o reclamă la televizor, sau pentru că acea jucărie chiar îi trebuie, pentru a putea completa adecvat jocul imaginat de el.

Copiii creativi manipulează jucăriile flexibil, nu le folosesc numai ca ceea ce reprezintă ele (o maşinuţă nu este doar maşină), ci se folosesc de toate atributele jucăriei şi le dau semnificaţii.

Lăsaţi să aleagă, cei mici vor prefera, în general, jocuri de construcţie, pentru că sunt pline de resurse, piesele componente pot fi orice, cu orice combinaţie, vor lucra cu plastilină şi lut, se vor juca în nisip, vor picta.

Pentru ei, un cub de lemn poate fi un animal, o maşină, o casă, simbolistica este folosită foarte mult, de aceea şi adoră cărţile cu imagini şi sunt atât de fascinaţi de poveşti, pe care le-ar asculta ore în şir.

 

Nu cantitatea, ci calitatea contează!
Copilul poate avea multe jucării, dar nepotrivite vârstei, intereselor sau personalităţii lui. Nu vă grăbiţi să umpleţi rafturile cu ce v-ar plăcea vouă, ci cu ce i-ar plăcea copilului.

Întrebaţi educatoarea cu ce preferă juniorul să se joace la grădiniţă, pentru a cumpăra ceva potrivit, sau întrebaţi-l pe el. Rezistaţi tentaţiei de a cumpăra ce e mai scump, cumpăraţi jucării creative, potrivite vârstei.

Recunoşti un copil introvertit dacă se va juca în grupuri mici, va prefera compania adulţilor şi va privi de pe margine.

Şi o sugestie…

„Copilul meu are camera plină de jucării, dar se joacă numai cu două dintre ele. Ce ar trebui să fac? Majoritatea copiilor au multe jucării, dar se joacă cu altceva decât cu ele pentru că nu au în minte inventarul camerei, pentru a alege jucăria potrivită jocului pe care îl încep.

Strângeţi jucăriile în cutii şi lăsaţi afară numai patru-cinci, rotind săptămânal jucăriile cu cele din cutii. Astfel are mereu altele, se joacă cu toate pe rând şi nici nu se plictiseşte.

 

4 reguli de urmat:

Nu lăsa joaca la voia întâmplării. Modul în care organizezi distracţia îi influenţează dezvoltarea.

1. Ţine-l aproape de natură

Joaca în aer liber, cu materiale din natură (beţe, frunze), dezvoltă creativitatea şi menţine copilul sănătos.

2. Oferă-i jucării simple

Jucăriile cât mai simple sau cele care pot fi confecţionate chiar de copil, din părţi componente, sunt de preferat celor care „ştiu să facă singure lucruri.

3. Inspiră-te de la grădiniţă

Când vrei să-i cumperi jucării, inspiră-te din dotarea sălii de clasă de la creşă sau grădiniţă, unde jocurile şi jucăriile sunt alese de psihopedagogi cu experienţă.

4. Fii atentă ce-i comunici

Jucăriile cumpărate transmit copilului anumite valori importante pentru părinţi – deci, atenţie ce comunicaţi!

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton