Intoxicații – primele măsuri în caz de urgență

O clipă de neatenție este suficientă pentru ca cel mic să ia o gură zdravănă dintr-o sticlă cu clor sau să înghiță niște pastile. Medicamentele, insecticidele, substanțele caustice pentru curățarea chiuvetei, a wc-ului sau aragazului, lacuri, antigel pentru mașină, detergenți – nu ar trebui să se afle în preajma copiilor. Ele trebuie puse în dulapuri, iar acestea trebuie prevăzute cu închizătoare și elemente suplimentare de siguranță. Ce faci în cazul în care cel mic înghite accidental o substanță periculoasă? Uite cum să acționezi în caz de intoxicații.

 

Tratamentul trebuie să fie prompt, dar pentru ca el să fie eficient, ar trebui să știi în primul rând care este substanța otrăvitoare.

Sunați imediat la urgență pentru a primi ajutor de specialitate. Toate cazurile de intoxicație necesită ajutor profesional, medical, specializat.

Există două tipuri de tratament – cel în care se induc vărsăturile și cel în care NU se induc.

NU induceți vărsături dacă cel mic a înghițit una dintre următoarele substanțe:

  • substanțe acide – acid clorhidric, înălbitori, fixativ pentru păr, acid de baterie, acid sulfuric etc
  • substanțe alcaline – produse de curățat aragaz, țevi etc
  • produse petroliere – motorină, lac pentru mobilă, gaz de brichetă.

Dacă sunt vomitate, aceste substanțe pot distruge esofagul și pot afecta plămânii. De aceea nu se induc vărsăturile, ci se neutralizează substanțele cu lapte, apă sau lapte de magneziu (dacă aveți prin casă).

Inducerea vărsăturilor se face doar când cel mic a înghițit medicamente sau plante. Introducerea unui deget în gură sau a unui obiect care să atingă partea din spate a gâtului sau administrarea de sirop de ipeca (după care se beau multe lichide) sau folosirea unui amestec de muștar cu apă caldă reprezintă modalități eficiente de a induce vărsături.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton