Îngrijiri speciale pentru bebelușul prematur

Conform statisticilor, în România, 1 din 10 copii se naște prematur, iar rata mortalității infantile din țara noastră este cea mai ridicată din Europa (9‰). O treime dintre aceste decese ar putea fi prevenite dotarea maternităților cu echipamente medicale performante și prin programe de asistență pentru mame și pentru copii. Mediul extrauterin este foarte neprietenos pentru bebelușul prematur, ale cărui organe sunt insuficient dezvoltate. Uite de ce are nevoie de îngrijiri speciale un bebeluș prematur.

Plamanii – cu cat prematurul e mai mic, cu atat sunt mai inguste si caile sale respiratorii. O problema mare o pun varstele de gestatie sub 28 de saptamani, la care alveolele pulmonare abia se formeaza.

Inima – din cauza functionarii deficitare a plamanului, deseori apar, secundar, hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca, probleme care, la randul lor, ingreuneaza terapia afectiunilor respiratorii.

Ficatul – nu poate sintetiza substantele necesare functionarii, cresterii si dezvoltarii organismului (risc de hemoragie, metabolizare ineficienta sau extrem de variabila a medicamentelor etc.).

Tubul digestiv imatur – ingreuneaza nutritia, incepand cu lipsa reflexelor necesare alimentatiei la san si continuand cu imaturitatea sistemelor enzimatice necesare digestiei si absorbtiei nutrientilor. De foarte multe ori, alimentatia prematurilor se face prin gavaj sau intravenos.

Rinichii sunt si acestia imaturi, ceea ce face dificila eliminarea apei si produsilor finali de metabolism si obliga la calculul la picatura a solutiilor lichidiene si a medicamentelor administrate.

Pielea subtire, practic fara strat protector inca, favorizeaza pierderile excesive de apa si predispune la hipotermie.

Vasele de sange sunt fragile, se rup frecvent la cea mai mica presiune.
Toate acestea sunt motive pentru care ingrijirea si terapia prematurului si a nou-nascutului la termen bolnav nu e doar stiinta si meserie ci, in mainile cuiva pasionat, devine o arta.

  • Copilul prematur trebuie supravegheat indeaproape dupa externarea din maternitate, cei mici sau care au prezentat probleme deosebite de adaptare la viața extrauterina fiind inclusi in programele de urmarire a nou-nascutului cu risc.
  • Parintii trebuie sa respecte indicatiile primite de la medic.
  • Parintii trebuie sa respecte programarile la consulturile de specialitate din cadrul programului de urmarire a nou-nascutului cu risc (daca acesta a fost inclus intr-un astfel de program), aceste consulturi avand scopul de a descoperi din timp orice anomalii de nutritie si dezvoltare, pentru a putea include cât mai devreme copilul in programele de interventie timpurie, astfel încât sa fie maximalizate sansele unei dezvoltari normale.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton