Ingrijirea gravidei

Sarcina si nasterea reprezinta evenimentele centrale in viata oricarei femei. Un moment extrem de important este momentul conceptiei psihice' care nu coincide in mod obligatoriu cu cea fizica, ea putand fi anterioara sau ulterioara acesteia.


Relatiile afective bune cu partenerul de viata si ceilalti membrii ai familiei, precum si relatiile la locul de munca au o importanta majora in buna dezvoltare a viitorului copil.

Intreaga perioada a sarcinii reprezinta o etapa foarte importanta in relatia cu partenerul. Atunci cand copilul este dorit aceasta perioada apropie foarte mult partenerii de cuplu, pregatindu-i pentru rolurile de parinti.

Igiena sarcinii se refera la toate masurile ce asigura o evolutie optima a acesteia pe parcursul celor noua luni.

Ingrijirea gravidei vizeaza mai multe aspecte:
1. ingrijirea la locul de munca – in primele 5 luni de sarcina gravida isi poate continua munca in mod normal, daca jobul respectiv nu implica efort fizic, iar daca sarcina decurge normal gravida poate munci pana aproape de finalul celor 9 luni.

Pe parcursul sarcinii gravida nu va face ore suplimentare, nu va efectua ture de noapte, nu va munci in conditii grele, va evita temperaturile scazute/crescute, umiditatea crescuta, trepidatiile, pozitiile vicioase, noxele etc.

2. activitatea sportiva – femeile care practica sport anterior sarcinii sunt incurajate sa continuie. Vor face exercitii fizice regulate (nu sporadice) in sali de sport optim amenajate. Sunt permise exercitii fizice usoare, inot usor, de intetinere, dar nu in primul trimestru deoarece exista risc de lipotimii (lesinuri), gimnastica medicala.

Sunt contraindicate sporturi precum: schiul, tenisul, calaria. Exercitiile fizice sunt contraindicate daca exista factori de risc pentru nastere prematura, sangerari vaginale persistente, beanta cervicoismica (col scurtat) membrane rupte etc.

3. calatoriile – femeia gravida poate calatorii cu masina, cu avionul (pana in lunile 7-8). Este recomandat sa fie evitate calatoriile lungi cu trenul sau cu avionul.

4. igiena corporala – imbracamintea purtata de femeia gravida trebuie sa fie comoda, lejera, preferabil din bumbac, incaltamintea sa fie cu tocuri joase (sunt contraindicate incaltarile cu talpa plata). De evitat imbracamintea stramta, cu elastice care strang abdomenul.

Sunt indicate dusurile cu apa calduta si sunt contraindicate baile de aburi, baile fierbinti, dusurile cu apa rece sau fierbinte.
Igiena genitala locala – extern, se va face cu apa si sapun; sunt contraindicate irigatiile/spalaturile vaginale.

5. activitatea sexuala – depinde de dinamica sexuala a cuplului. Poate fi normala atata timp cat sarcina decurge fara probleme.

Stimularea mamelonara, penetrarea vaginala, orgasmul pot determina contractii uterine dureroase, de aceea daca gravida prezinta dureri abdominale, sangerari pe cale vaginala, placenta praevia, amenintare de nastere prematura, beanta cervicoistmica, se contraindica contactul sexual.

6. Gravida trebuie protejata de emotii puternice, pozitive sau negative si de orice suprasolicitare a sistemului nervos,
7. Odihna gravidei – se recomanda 8 ore de somn pe zi.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire
Buton