Îngrijirea bebeluşului: ce să ştii

ingrijire bebePrimele săptămâni din viaţa bebeluşului sunt copleşitoare, dar şi minunate. Vă cunoaşteţi şi creaţi împreună un ritual în care o băiţă bună, un masaj ca la carte şi un somn fără griji fac minuni.

Îngrijirea bebeluşului nu trebuie să fie prilej de agitaţie în familie. Dimpotrivă: băiţa şi masajul reprezintă momente speciale care te apropie (şi) mai mult de bebeluşul tău. Aşa că pregăteşte totul din timp şi fă din acest moment al zilei unul plăcut.

Apa pentru baie trebuie să aibă 37-38ºC. În primele săptămâni, cum apa de la robinet este impură microbiologic, trebuie fiartă şi răcită.

Pune-ţi la îndemână tot ce-ţi trebuie şi cheamă-ţi un ajutor (soţul, de exemplu). Ai nevoie de gel de duş special pentru bebeluşi, testat dermatologic şi, de preferinţă, neparfumat. În primele luni este indicat să foloseşti o cădiţă specială pentru baia bebeluşului – şi din motive de igienă, dar şi de siguranţă.

Dacă-i faci baie în cadă, pune, după ce speli şi dezinfectezi cada în prealabil, un suport special antialunecare – pe care îl cureţi şi usuci imediat după aceea, pentru a preveni apariţia mucegaiului şi înmulţirea microbilor.

În apa de baie nu se pun spumanţi şi alţi detergenţi – pot produce alergii. Pe cap, bebeluşul nu trebuie spălat în fiecare zi – o data, de două ori pe săptămână este suficient în anotimpul rece. Ai grijă să nu îi intre şamponul în ochi.

Formulele sunt fără lacrimi, dar acestea vor apărea oricum, nu e plăcut să-ţi intre ceva în ochi. Corpul se spală începând de la piept, insistându-se asupra pliurilor de la subraţ, zona gâtului şi cea inghinală, unde se strânge mizeria.

 

Masajul – răsfaţă-l puţin!

Din îngrijirea bebeluşului nu trebuie să lipsească masajul. Specialiştii spun că masajul ajută la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului, îl ajută să doarmă mai bine, îi întăreşte abilităţile motorii şi îi stimulează inteligenţa. Aşadar, imediat după băiţă, fă-ţi puţin timp în fiecare seară pentru un masaj ca la carte. Adaptează-ţi mişcările în funcţie de răspunsul bebeluşului.

Cap: apucă uşor cu ambele mâini, masează scalpul cu buricul degetelor, ca şi când ai şampona, evitând fontanela. Plimbă-ţi degetele de la baza nasului spre obraji şi în sus, spre linia sprâncenelor. Masează cu mişcări mici, circulare, fără să apeşi, zona de la mandibulă înspre ureche, revenind prin spatele urechii, pe gât în jos.

Piept: pune-ţi ambele mâini pe pieptul bebeluşului şi, începând din zona sternului, trasează o formă de inimă cu ambele mâini spre zona umerilor, apoi adu din nou mâinile la nivelul buricului.

Spate: când îl întorci pe burtică, aşază-i mânuţele în faţă, deasupra capului, nu pe lângă corp. Nu se masează coloana vertebrală a bebeluşului! Se poate atinge doar zona de lângă, dar nu presa direct coloana! Poţi masa spatele, prin mişcări circulare şi ascendente. În zona umerilor şi a gâtului, poţi insista, masajul ajută la tonifierea musculaturii.

Mâini: cu ambele mâini, având braţul bebeluşului între palme, coboară de sus, de la umăr, spre încheietură, în mişcări asemănătoare celor pe care le faci când storci un prosop. Atenţie: nu apăsa sau strânge tare şi ai grijă în special la coate, care sunt foarte delicate! Masează şi fiecare deget în parte şi palmele.

Picioare: pe faţă se fac mişcări ascendente de la tălpi spre şold, şi apoi aceleaşi mişcări de stoarcere a prosopelului, fără prea mare presiune. Flexeaza uşor piciorul, cu mare atenţie! Un masaj poate dura 20 de minute – bebeluşul îţi va da semnale directe când începe să-l deranjeze sau s-a plictisit.

 

Somnul bebeluşului – ne pregătim de nani

La culcare mergem cu un scutec nou-nouţ – asta e regula. S-ar putea să ai surpriza să-l murdărească imediat după băiţă. Caz în care, o iei de la capăt…

Cureţi zona genitală bine cu apă şi săpun sau cu şerveţele speciale pentru funduleţul bebeluşilor, din faţă spre spate, pentru a evita infecţiile. Acum suntem gata de somn. Pe timpul nopţii, scutecul absoarbe umezeală şi o ţine departe de piele. Iar bebeluşul tău va dormi ca un… prunc!

Legenda spune că…
Unii părinţi cred că dacă duc bebeluşul mai târziu în pat, va dormi mai bine. Fals! Hormonii intră în „alertă şi bebeluşii sunt mai greu de liniştit şi adormit atunci când sunt foarte obosiţi. Nou-născuţii au nevoie de un program bine stabilit pentru baie şi somn. Fixaţi ora de nani luând în calcul că băiţa durează cam jumătate de oră.

 

Orarul de somn

1. În primele trei-patru săptămâni, programul de somn este dictat de cel de masă. Bebeluşii hrăniţi la sân vor să mănânce cam la trei ore, cei care se obişnuiesc cu formula pot aştepta cam patru ore următoarea masă.

2. Pe la o lună şi jumătate este posibil să sară peste o masă de dupa-amiază şi să mănânce mai bine la cea de seară, să-şi facă rezerve pentru noapte. Tot se va trezi de câteva ori, însă.

3. La trei luni au un program mai regulat de somn. Acum poţi încerca să-l adormi imediat după masă.

4. După patru, cinci luni, dacă au luat suficient în greutate, cei mai mulţi bebeluşi nu vor mai simţi nevoia să se trezească noaptea. Majoritatea părinţilor continuă să îi trezească însă pentru masa de noapte.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton