Infectiile respiratorii sunt prima cauza de imbolnavire a copiilor. Iar pneumococul este cea mai importanta cauza a infectiilor respiratorii de cauza bacteriana la copii.
Procentul de copii purtatori ai pneumococului variaza la nivel mondial. Boala Pneumococica este o infectie datorata bacteriei numita Streptococcus pneumoniae, cunoscuta sub numele de pneumococ.
Infectiile pneumococice includ: pneumonia, meningita, septicemia, otita medie acuta, sinuzita sau bronsita. Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizeaza in mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe).
Procentajul de purtatori sanatosi in populatia globala variaza astfel: 10% -85% la copii cu varsta mai mica de 5 ani si intre 4% – 45% la adult.
Pneumococul – unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi
Pneumococul este unul dintre principalii agenti patogeni infectiosi la varsta copilariei, precum si la persoanele varstnice si/sau care au boli cronice sau traiesc in conditii speciale.
Copilul cu infectie pneumococica prezinta simptome diverse cum ar fi: febra ridicata (> 39C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, varsaturi, cefalee, ameteli, in functie de localizarea infectiei.
Formele de boala pot fi usoare, medii sau grave, in functie de receptivitatea si de imunitatea individuala. Copiii si varstnicii de peste 60 de ani reprezinta categoriile de populatie cele mai susceptibile la infectiile pneumococice.
Care sunt formele clinice?
Formele clinice ale infectiei pneumococice pot fi: Invazive (Meningita, Pneumonia cu empiem si/sau bacteriemie si Bacteriemia febrila), dar si Non-invazive (Pneumonia „comunitara” necomplicata si fara bacteriemie, Otita acuta medie, Sinuzita si Bronsita).
„Datorita colonizarii nazofaringiene, in populatia pediatrica se ajunge la boala pneumococica. Exista peste 90 de serotipuri diferite de pneumococ, dar, dintre acestea numai 20 sunt, cu adevarat, cauzatoare de boala.
Fiecare copil aflat la gradinita va fi colonizat in nas cu un serotip diferit, in medie intre 15-60 zile, pe care il poate transmite copiilor din jurul sau dar si familiei sale.
Mai mult, bunicii (persoanele varstnice in general), cu varsta de peste 60 de ani sunt susceptibili la infectia pneumococica. Imunizarea corecta este de dorit”, a declarat D-na Doctor Oana Falup Pecurariu – Medic Pediatru Brasov
Cum putem preverni aparitia bolii pneumococice la copii?
La copiii cu varsta sub 5 ani, boala pneumococica provoaca moartea acestora mai mult decat orice alta afectiune, incluzand aici si SIDA, malaria sau rujeola cumulativ. 2 copii, cu varsta mai mica de 5 ani, mor in fiecare ora in Statele Unite datorita bolii pneumococice.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea cu un vaccin imbunatatit continuu, este singura alternativa de preventie a bolii pneumococice. In Statele Unite a fost inclus in Programul National de Vaccinare cel mai nou vaccin pneumococic conjugat, cu 13 serotipuri ce il va inlocui treptat pe cel cu 7 serotipuri.
Acesta poate preveni boli pneumococice precum: pneumonia meningita, bacteriemia si otita medie provocate atat de cele 7 serotipuri deja incluse in vaccinul pneumococic existent, cat si de cele 6 serotipuri aditionale. Se estimeaza ca noul vaccin cu 13 serotipuri acopera 73-100% (in functie de tara) dintre serotipurile care determina boala pneumococica invaziva (BPI) la copiii cu varsta sub 5 ani precum si peste 90% dintre serotipurile care cauzeaza infectii invazive rezistente la antibioterapie. Poate fi administrat concomitent cu celelalte vaccinuri pediatrice in acord cu schema de vaccinare obligatorie.
Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.